Za starejše nad 70 enako kot za ostale

Švedska zvišuje dovoljeno število oseb na prireditvah

R.T.
22. 10. 2020, 17.06
Posodobljeno: 16. 4. 2024, 08.08
Deli članek:

Na tiskovni konferenci po današnji seji vlade bo nastopil tudi premier Janez Janša. Po neuradnih informacijah se Sloveniji ponovno obeta "lockdown", podoben kot spomladi, le da (za zdaj) ostajamo omejeni na regije. Odloke v zvezi s tem naj bi vlada sprejela jutri na dopisni seji.

Profimedia
Sreda v trenutnem žarišču koronavirusa na Švedskem, v Uppsali.

Večina evropskih držav drastično zaostruje ukrepe, s katerimi upajo na zaustavitev širjenje koronavirusa, na Švedskem pa s 1. novembrom zvišujejo število obiskovalcev na javnih prireditvah.

Doslej je bila omejitev športnih in kulturnih dogodkov pri 50 obiskovalcih, po novem pa bo dovoljeno 300 ljudi. Švedska ministrica za šport in kulturo Amand Lind je sporočila, da ob spoštovanju zahtev ni nevarnosti za širjenja okužb. Organizatorji morajo zagotoviti , da vsi obiskovalci sedijo, razdalja med stoli pa mora biti najmanj meter in pol. Osebi, ki sta iz istega gospodinjstva, lahko sedita bližje.

Istočasno pa bodo stopili na prste zabavljačem v nočnih klubih. Ti morajo zapreti svoja vrata, saj se, kot je povedal švedski premier Stefan Löfven, prevečkrat niso držali pravil o fizični razdalji in številu oseb v zaprtih prostorih. »Konec zabave za nočne klub, zaprti bodo tako dolgo, kolikor bo potrebno,« je bil oster Löfven.

Od današnjega dne na Švedskem veljajo enaka priporočila za starejše nad 70, kot za mlajše državljane. Po velikem številu umrlih v domovih za starejše ob začetku pandemije spomladi, so namreč starejšim nad 70 svetovali, naj povsem omejijo stike z ljudmi, ki ne živijo v istem stanovanju.

Na Švedskem je sicer v zadnjem tednu povprečno na dan okuženih okoli 1000 prebivalcev, število oseb na intenzivnih oddelkih ostaja nizko.