Proti izgonu kulture in kritične misli

Opozicija proti razrešitvi Kadunca in izselitvi nevladnikov z Metelkove

B.K./STA
22. 10. 2020, 15.25
Posodobljeno: 22. 10. 2020, 15.47
Deli članek:

Po predlogu programskih svetnikov RTVS za razrešitev direktorja Igorja Kadunca so v delu opozicijskih strank zahtevali sklic nujne seje odbora DZ za kulturo. Opredelili so se tudi proti "izgonu kulture in kritične misli" z Metelkove 6.

STA
Tiskovna konferenca opozicijskih strank.

Poslanci SAB, LMŠ, SD in Levice od vlade želijo, da zaustavi poskuse razgradnje in politične podreditve javnih medijev. Ponovili so, da vlada epidemijo izkorišča za rušenje demokracije.

Marko Bandelli iz stranke SAB, kjer so pripravili zahtevo za sejo o razmerah na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in o dogajanju na Metelkovi 6, meni, da vlada izkorišča epidemijo covida-19 za prekrito rušenje osnovnih temeljev demokracije, med katerimi so tudi svobodni mediji. Spomnil je tudi na dogajanja v drugih medijskih hišah. "Z zamenjavo urednikov, ki naj bi bili naklonjeni kritičnemu poročanju o delu vlade, bi praktično postavili spomenik propadanju javnih medijev," je dejalna današnji novinarski konferenci.

STA
Direktor RTV Slovenija Igor Kadunc.

Poslanec SD Marko Koprivc je razloge za razrešitev ocenil kot absurdne. "Zaradi slabega finančnega poslovanja! Ob tem, ko vlada s predlogom sprememb medijske zakonodaje in zakonodaje o RTVS skuša dobesedno finančno obglaviti to hišo," je dejal.

"Gre za politično odstavitev direktorja, ki jim ni po godu," pa je poudaril Aljaž Kovačič iz LMŠ. Dotaknil pa se je tudi seznama svetnikov, ki so podpisali zahtevo za razrešitev. "Šli so celo tako daleč, da je prvopodpisana oseba, ki je kandidirala na državnozborskih volitvah kot predstavnica največje vladne stranke," še pravi.

Zahtevo za sejo odbora so podprli tudi v Levici.

Bobo
Metelkova 6

Na seji odbora, ki bo prihodnji teden, bodo obravnavali tako problematiko RTVS kot deložacije nevladnikov z Metelkove.

V opozicijskih strankah sicer v izselitvi kulturniških in civilnodružbenih organizacij iz stavbe na Metelkovi 6 do 31. januarja 2021 ravno ob razglasitvi drugega vala epidemije ne prepoznavajo drugega kot politični revanšizem zaradi pogoste kritičnosti do oblasti.

Poslanec Levice Primož Siter je ob tem dejal, da je poskus izselitve nevladnikov "še en dokaz, da vlada Janeza Janše epidemijo izkorišča zgolj kot kuliso za popolno prevzemanje oblasti". Siter je menil, da Janša nadaljuje s politiko v slogu vzhodnoevropskih voditeljev, kot sta Aleksandar Vučić in Viktor Orban: "Najprej zadušiš civilno družbo, potem utišaš in rušiš medije (...), nato utišaš še pravosodje, z namenom, da je na koncu tiho celotna opozicija, družbena in politična."

O izgonu nevladnikov z Metelkove 6 se je dopoldne že izrekel predsednik Sveta SD za kulturo Dejan Prešiček, poslanec SD Koprivc pa je dejal, da Janševa vlada izkorišča aktualno krizo za "svoje pritlehne, slabe namene". Izgon nevladnikov je po njegovi presoji nesprejemljiv: "To so organizacije, ki so takorekoč ključno prispevale k demokratizaciji RS in so vseh 30 let od nastanka samostojne Slovenije opozarjale na vse anomalije v današnji družbi. Z vidika represivnega načina razmišljanja Janeza Janše je povsem razumljivo, zakaj to počenja. Ampak temu se bomo v demokratični opoziciji odločno uprli."