Na Gorenjskem

V jeseniški bolnišnici ustavitev nekaterih zdravstvenih storitev, okuženih 40 zaposlenih

S.R./STA
21. 10. 2020, 15.50
Posodobljeno: 21. 10. 2020, 16.01
Deli članek:

V Splošni bolnišnici Jesenice bodo do prihodnjega tedna zagotovili dodatne postelje za bolnike s covidom-19, hkrati bodo omejili ostale dejavnosti.

STA
Trenutno je okuženih 40 zaposlenih v bolnišnici.

Kot so danes sporočili iz Splošne bolnišnice Jesenice, so se glede na slabšo epidemiološko situacijo v državi odločili, da v bolnišnici do začetka prihodnjega tedna za potrebe zdravljenja bolnikov s covidom-19 pripravijo deset dodatnih bolniških postelj. Trenutno imajo zapolnjenih 14 od 16 postelj, od ponedeljka pa bo za bolnike s koronavirusno boleznijo na voljo 26 postelj. 

S tem se bo spremenil tudi režim delovanja v bolnišnici, saj bo celotno prvo nadstropje postalo rdeča cona. Ustavili bodo delo specialističnih ambulant za redne preglede. Obravnavali bodo izključno tiste z napotnicami stopnje nujnosti zelo hitro in hitro. 

Začasno bodo prekinili tudi izvajanje nenujnih operacij. Opravljali bodo le nujne posege, posege karcinomskih bolnikov in posege, brez katerih bi se zdravstveno stanje bolnikov pomembno poslabšalo. Vse bolnike, ki že imajo termin za pregled v kateri od ambulant, bodo o odpovedanem terminu pisno obvestili. 

Okužbe

V bolnišnici se še naprej soočajo tudi s pomanjkanjem kadra, saj je trenutno zaradi okužbe z novim koronavirusom odsotnih 40 zaposlenih. Medtem ko se prvi okuženi po ozdravitvi že vračajo v delovni proces, pa beležijo nove okužbe. Tako so bili v torek pozitivni trije zaposleni. 

Nove okužbe so v torek ugotovili tudi v Domu upokojencev Kranj. Okuženih je 15 od 19 stanovalcev varovanega oddelka. Zato so na tem oddelku organizirali rdečo cono, štiri zdrave stanovalce oddelka pa so preselili. Okužena sta tudi dva stanovalca iz drugih oddelkov in pet zaposlenih. Ker želijo zajeziti širjenje okužbe so se skupaj s koordinatorji odločili, da bomo v najkrajšem možnem času testirali vse stanovalce doma. 

Širjenje okužbe se je vsaj zaenkrat zaustavilo v Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka, kjer je trenutno okuženih 31 stanovalcev in 10 zaposlenih. 

Selitev

Kot je za STA povedala direktorica centra Silva Košnjek, se po selitvi okuženih stanovalcev v telovadnico bližnje osnovne šole soočajo s kar nekaj začetnimi težavami, ki so povezane zlasti z logistiko glede prevoza hrane, telefonskih povezav, računalnikov ipd. Na delo v spremenjenih razmerah se še prilagajajo, a se zadeve, kot zagotavlja Košnjekova, stabilizirajo. 

Ker zaposleni z okuženimi stanovalci delajo v popolni zaščitni opremi, so se procesi upočasnili, oteženo je tudi komuniciranje. Ob tem so naleteli na kar nekaj nerazumevanja s strani svojcev, ki si želijo čim več informacij o stanovalcih in stika z njimi. 

Kot je povedala Košnjekova, telefoni pregorevajo in zaposleni ne zmorejo odgovarjati na vse klice, zato pripravljajo nove rešitve, pri čemer so svojcem sporočili tudi novo telefonsko številko in termin za informacije o zdravstvenem stanju in počutju stanovalcev v rdeči coni. 

Košnjekova zagotavlja, da se bodo potrudili v čim večji meri zagotoviti komunikacijo, vendar morajo biti na prvem mestu nega in oskrba stanovalcev. Ob tem se soočajo z velikimi kadrovskimi težavami. "Situacija je zelo kritična," je opozorila Košnjekova. 

Iščejo prostovoljce

Medtem se tudi Občina Škofja Loka trudi, da bi se širjenje okužb zmanjšalo in da bi bila celotna situacija za ljudi čim manj stresna. Vzpostavili so občinski center za informacije in pomoč, iščejo prostovoljce in zbirajo sredstva za pomoč pri delu prostovoljcev ter za nakup zaščitne opreme. 

"Slovenija se v zadnjih dneh uvršča med države, ki so najbolj obremenjene z novim koronavirusom, Škofja Loka pa med najbolj ogrožene občine na Slovenskem. Naredimo vse potrebno, da širjenje okužbe omejimo in preprečimo," pozivata Civilna zaščita Občine Škofje Loke in župan Tine Radinja.