protestno pismo

Sindikat Glosa po pozivu ministrstva k izselitvi nevladnikov z Metelkove 6: Ministrstvo prostore potrebuje zase, zato jih bo obnovilo

A.S./STA
21. 10. 2020, 14.20
Posodobljeno: 21. 10. 2020, 14.30
Deli članek:

V sindikatu Glosa so ob pozivu ministrstva za kulturo nevladnim organizacijam, ki delujejo na Metelkovi 6, k izselitvi, napisali protestno pismo. Med drugim menijo, da slovenska država sredstva in energijo vlaga v rušenje umetniškega ustvarjanja in aktivističnega delovanja. Ministrstvo pozivajo k takojšnjemu preklicu odpovedi najemnih pogodb.

Bobo
V sindikatu Glosa so ob pozivu ministrstva za kulturo nevladnim organizacijam, ki delujejo na Metelkovi 6, k izselitvi, napisali protestno pismo.

V protestnem pismu, ki so ga naslovili Ob izgonu nevladnih organizacij iz stavbe na Metelkovi ulici 6 v Ljubljani, so v Glosi zapisali, da se pogosto zdrznejo zaradi ravnanj in opustitev ministrstva za kulturo. Še pogosteje pa so razočarani in jezni ob pregonih kulture in njenih ustvarjalcev. "Tokrat smo zgroženi, ker se - potem ko je ministrstvo neupravičeno zadrževalo izplačila že odobrenih finančnih sredstev za projekte neodvisnih kulturnih producentov ter zatrjevalo, da je na področju kulture vse v najlepšem redu in nista potrebni nikakršna posebna obravnava oz. pomoč v okviru odprave posledic epidemije koronavirusne bolezni - uničevanje slovenske kulture nadaljuje," so pojasnili.

Kot so spomnili, so nevladne organizacije z Metelkove 6 od upravljavca stavbe ministrstva za kulturo nenapovedano prejele "predlog" za sporazumno prekinitev najemne pogodbe, s pozivom k zapustitvi stavbe do 31. januarja 2021, sicer bo izselitev sodna in na njihove stroške, najemnikom pa ne bodo ponujeni nadomestni prostori. Po njihovem mnenju se razlog skriva v tem, da ministrstvo prostore "potrebuje zase, zato jih bo obnovilo". Kot dodajajo, so proračunska sredstva v ta namen sicer predvidena šele v letu 2023.

Bobo
Na ministrstvu za kulturo so v torkovem odzivu pojasnili, da je stavba na Metelkovi 6 glede na normative oslabljena, statično sporna in nevarna za bivanje.

Ob tem poudarjajo, da so organizacije na Metelkovi 6 dediščina civilnodružbenih gibanj iz 80. let let 20. stoletja, ki so prispevala k demokratizaciji in
samostojnosti države, "pa tudi (u)branila marsikoga, ki je sedaj na oblasti". Po njihovih besedah se še vedno borijo za javno in dobro, solidarno in pravično, drugačno in enakopravno, zato bi jih moralo ministrstvo kvečjemu podpreti.

Tako pa bodo Mesto žensk, En-Knap, Plesni teater Ljubljana, Forum, Sloga, Mirovni inštitut, Škuc, Vertigo, NSK, Ekran, Kino Otok, Exodos, Zavod za sodobno umetnost SCCA ter druge kulturne in neodvisne institucije ter neprofitni zavodi s področja kulture, sociale in civilnih gibanj izgnani. "Vse v stilu kulturne revolucije in obrata v desno ter na vzhod, pod okrilje Orbana in Višegrajske skupine," so zapisali v Glosi.

Nad odločitvijo ministrstva so zgroženi tudi v Alternativni akademiji, v kateri menijo, da bi kazalo ministrstvo za kulturo "preimenovati v ministrstvo za destrukcijo vse kulture, ki presega njene tradicionalne forme". Kot so zapisali, podpirajo vse doslej izražene glasove protesta proti ravnanjem sedanje vlade, "tudi v novem primeru izvajanja zavržnih aktov". Prepričani so, "da nenadna in ultimativna odpoved najemne pogodbe vrsti nevladnih kulturnih, raziskovalnih in civilnodružbenih organizacij na Metelkovi 6, v hiši nasproti hostla Celica, nekdanjega vojaškega zapora, kjer je za kratek čas domoval sedanji predsednik vlade, je ne samo škandalozen akt, ampak tudi vsega obžalovanja vredni simptom degeneracije slovenske demokracije".

Menijo, da gre za "brutalen poskus obračuna z dediči nekdanjih zaveznikov ožjega jedra sedanje vladajoče politične garniture" ter da je najverjetneje glavni akter "pobude barbarskega dejanja" s prozornim argumenti o prenovi stavbe, za katero bi sredstva za obnovo bila zagotovljena šele leta 2023, Janez Janša.

Bobo
Mesto žensk, En-Knap, Plesni teater Ljubljana, Forum, Sloga, Mirovni inštitut, Škuc, Vertigo, NSK, Ekran, Kino Otok, Exodos, Zavod za sodobno umetnost SCCA ter druge kulturne in neodvisne institucije ter neprofitni zavodi s področja kulture, sociale in civilnih gibanj bodo izgnani.

Po njihovem mnenju "razvejani propagandni aparat stranke SDS" izvaja grobe diskreditacije omenjenih organizacij, širi vnebovpijoče dezinformacije in laži, recimo o ustanoviteljih Mirovnega inštituta, omalovažuje in podlo psuje kulturnoumetniška društva in grozi z ukinitvami financiranja projektov po sklenjenih pogodbah.

V pozivu med drugim zahtevajo od predsednika republike Boruta Pahorja, "da se vsaj enkrat konkretno izreče o podivjanem delovanju vlade Janeza Janše", od vlade pa, da preneha "s to nezaslišano eskalacijo z nosilci in ohranjevalci najboljših idej o demokraciji in kulturi, ki so se kdaj porodile v zgodovini Slovenije, in da takoj umakne svoj predlog o prekinitvi pogodbe".

Na ministrstvu za kulturo so v torkovem odzivu pojasnili, da je stavba na Metelkovi 6 glede na normative oslabljena, statično sporna in nevarna za bivanje. Na ministrstvu bodo hkrati s statično sanacijo izvedli zamenjavo vseh dotrajanih gradbenih elementov, vključno z inštalacijami. Dodali so, da sta obnovo načrtovala že predhodna ministra Dejan Prešiček in Zoran Poznič.