Pol leta priprav

Drugi dan šolanja na daljavo, drugi dan tehnične težave

G.G.
20. 10. 2020, 10.31
Posodobljeno: 20. 10. 2020, 11.17
Deli članek:

Za pripravo na učenje na daljavo je bilo pol leta. Toda Arnes Učilnice so kljub temu »pokleknile«.

Twitter
Če ne gre, pač ne gre.

»Arnes Učilnice so trenutno nedosegljive, uporabnikom se opravičujemo. Težave smo odkrili in jih odpravljamo. Kmalu vam bomo podali več informacij. AAI-prijave delujejo, tudi vse ostale storitve, npr. videokonference Arnes Zoom, ki jih lahko uporabite za izobraževanje na daljavo,« so sporočili z Arnesa.

Prvi dan šolanja je imelo precej učencev težave s povezavo. Pri Arnesu pravijo, da je bilo težava velika obremenjenost, saj naj bi bilo prijavljenih trikrat več uporabnikov kot spomladi.

Slovenske šole za pouka na daljavo uporabljajo storitve Arnes Učilnice in sistem enotne prijave AAI-prijave, ki jih zagotavlja javni zavod Akademska in raziskovalna mreža Slovenije - Arnes.

V času epidemije je sicer Arnes dobil dodatna sredstva za izboljšanje informacijsko-komunikacijske tehnologije v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Skupaj s svojimi rednimi sredstvi so jih vložili v razširitev osnovne infrastrukture, nadgradnjo storitev in za nadomeščanje opreme, ki so jo v času spomladanskega šolanja na daljavo dobili na posodo. Trenutno so v fazi intenzivnega vgrajevanja dodatne opreme. Ob tem so izpostavili, da veljajo tudi na trgu računalniške opreme zaostrene razmere in je oprema težje dobavljiva, tako so del opreme prevzeli šele pretekli teden, še del opreme pa pričakujejo čez nekaj tednov. S to opremo bodo lahko še dodatno razširili svoje zmogljivosti.