5. odstavek 83. člena zakona o javnih uslužbencih

Direktorja NPU se lahko razreši po drugi pravni podlagi

J.P./STA
20. 10. 2020, 10.05
Posodobljeno: 20. 10. 2020, 10.11
Deli članek:

Sodišče je navedlo, da je direktor NPU le vodja organizacijske enote v okviru Uprave kriminalistične policije, ta pa je notranja organizacijska enota Generalne policijske uprave. Ker je generalni direktor policije uradnik na položaju in nepolitični funkcionar, ne more razrešiti direktorja NPU na podlagi petega odstavka 83. člena zakona o javnih uslužbencih, ki določa možnost razrešitve direktorja v enem letu od od nastopa funkcije funkcionarja oziroma imenovanja uradnika na položaj.

Bobo
Darko Muženič

Z upravnega sodišča so sporočili, da so v tožbi Darka Muženiča proti policiji presodili, da direktorja NPU ni mogoče razrešiti na podlagi petega odstavka 83. člena zakona o javnih uslužbencih. To pa ne pomeni, da direktorju NPU položaj ne more predčasno prenehati, ampak lahko generalni direktor policije to stori na kakšni drugi zakonski podlagi.

Enota upravnega sodišča v Novi Gorici je namreč ugodila tožbi Muženiča, ki ga je zdaj že nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner v začetku maja razrešil s položaja direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). "Odločba v. d generalnega direktorja policije o njegovi razrešitvi je odpravljena in zadeva vrnjena v. d. generalnemu direktorju policije v ponovni postopek," so pojasnili na sodišču.

Sodišče je navedlo, da je direktor NPU le vodja organizacijske enote v okviru Uprave kriminalistične policije, ta pa je notranja organizacijska enota Generalne policijske uprave. Ker je generalni direktor policije uradnik na položaju in nepolitični funkcionar, ne more razrešiti direktorja NPU na podlagi petega odstavka 83. člena zakona o javnih uslužbencih, ki določa možnost razrešitve direktorja v enem letu od od nastopa funkcije funkcionarja oziroma imenovanja uradnika na položaj, so navedli na sodišču.

"Na tej pravni podlagi temelječ institut razrešitve najvišjih položajnih (t. i. političnih) uradnikov brez krivdnih razlogov v enoletnem roku, je institut sui generis narave, vzpostavljen in oblikovan izključno z namenom, da vsakokratni oblasti zagotavlja določen vpliv na kadrovsko zasedbo najvišjih, taksativno naštetih položajev v petem odstavku 83. člena zakona o javnih uslužbenci," opozarja sodišče v izjavi za javnost.

Po presoji sodišča bi morala biti možnost takšne razrešitve direktorja NPU izrecno določena v zakonu o organiziranosti in delu v policiji. "To ne pomeni, da direktorju NPU položaj ne more predčasno prenehati, ampak zgolj, da ga direktor policije ne more razrešiti z uporabo določbe petega odstavka 83. člena zakona o javnih uslužbencih, lahko pa to stori, če so za to izpolnjeni pogoji po kakšni drugi zakonski podlagi," so še zapisali.

Muženičev odvetnik Uroš Leben je v ponedeljek za Večer pojasnil, da odločitev sodišča pomeni, "da je še vedno veljavna njegova pogodba o zaposlitvi na omejeno delovno mesto". Meni, da bi moralo notranje ministrstvo oziroma policija Muženiča v nekaj dneh pozvati nazaj v službo na delovno mesto šefa NPU.

"V primeru, da tega MNZ oziroma policija ne bo storila, bomo morali počakati na odločitev delovnega in socialnega sodišča, kjer je Darko Muženič vložil tožbo zoper ministrstvo oz. policijo zaradi nezakonite odpovedi," je še dodal odvetnik.

Trenutno NPU kot v. d. direktorice vodi Petra Grah Lazar.