iznajdljivo

Kako so kozmonavti s pomočjo čaja našli luknjo v vesoljski postaji

B.K.
20. 10. 2020, 09.21
Posodobljeno: 20. 10. 2020, 15.11
Deli članek:

Mednarodna vesoljska postaja je že več kot leto dni puščala zrak.

NASA
Pogled iz Mednarodne vesoljske postaje proti Zemlji in Rimski cesti.

Mednarodna vesoljska postaja (ISS) vedno malce pušča. Zato ji vedno znova dostavljajo stisnjeno mešanico kisika in dušika, da nadomestijo izgube. A lanskega septembra se je nivo puščanja malce povečal, kar je kazalo na poškodbo v steni postaje.

Puščanje sprva ni bilo tako veliko, da bi prebivalce postaje in njihove ekipe na Zemlji skrbelo, vendar se je v začetku letošnjega avgusta tudi to spremenilo. Hitrost puščanja se je namreč povišala za kar petkrat. In ekipe ameriških, ruskih ter evropskih vesoljskih popotnikov so začele iskati vir puščanja.

Skoraj dva meseca so bili neuspešni. Najprej so se vsi zaprli v ruski modul Zvezda in ugotavljali, če pušča kateri drugi del postaje. Ker niso ugotovili nič posebnega, so zaključili, da pušča prav modul Zvezda. Nato so vir puščanja iskali tam, a dolgo časa zaman.

Vse dokler ni ruski kozmonavt Anatolij Ivanišin prišel na genialno idejo. V zrak je spustil nekaj posušenih listov čajevca iz čajne vrečke, nato je posadka zaprla vse lopute na modulu in spremljala pot čajnih listov, ki so lebdeli v mikrogravitaciji, po video kamerah.

Profimedia
Kozmonavt Anatolij Ivanišin na ISS.

Listi so počasi odplavali proti praski v steni, blizu komunikacijske opreme. Tako so vedeli, da mora tam biti razpoka, skozi katero pušča v zrak. Uganka je bila končno rešena.

V ponedeljek je ruska ekipa sporočila, da je luknjo zakrpala z visokoobstojnim samolepilnim trakom Kapton.