Udarec za vlado

Preobrat, po rošadah na vrh NPU znova razrešeni Muženič

S.R.
19. 10. 2020, 15.47
Posodobljeno: 19. 10. 2020, 16.02
Deli članek:

Po seriji kadrovskih menjav na vrhu NPU se na položaj direktorja kot kaže vrača maja razrešeni Darko Muženič. Upravno sodišče je njegovo razrešitev odpravilo, na odločitev pa se ni mogoče pritožiti.

STA
Darko Muženič

Na začetku maja letos je odmevala razrešitev takrat prvega moža Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darka Muženiča. Direktorja NPU je takrat kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije razrešil Anton Travner,takratni izbranec ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. Sledila je serija kadrovskih menjav na vrhu NPU, dokler ni položaja kot vršilka dolžnosti prejšnji teden zasedla domnevna izbranka premierja Janeza Janše Petra Grah Lazar. Kot poroča portal necenzurirano.si, bo zdaj morala tudi ona hitro pospraviti mizo, po odločitvi Upravnega sodišča v Novi Gorici, ki je obravnavalo njegovo pritožbo na razrešitev, se na vrh elitne slovenske policije namreč vrača Muženič. Da je upravno sodišče Muženičevi pritožbi ugodilo, je za portal potrdil tudi njegov odvetnik Uroš Leben

Leben je za portal sicer pojasnil, da je s to sodbo Muženič znova postal direktor NPU, a da za njegovo vrnitev na položaj ostaja še ena ovira, in sicer Travnerjev sklep o njegovi premestitvi na drugo delovno mesto. Muženič je tudi zoper ta sklep vložil tožbo. Več informacij o celotni zadevi je na voljo na portalu necenzurirano.si.

Grah Lazarjeva je na mestu v. d. direktorice NPU sicer nasledila Uroša Lepošo, ki je dal predlog za svojo razrešitev. Lepoša je bil na mesto v. d. direktorja NPU imenovan 29. julija, potem ko v. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič za vodenje ni izbral nobenega od dveh kandidatov, poroča STA.