petkovi protesti

Protestniki policiji in vladi očitajo nesorazmernost in selektivnost

B.K./STA
13. 10. 2020, 17.09
Posodobljeno: 13. 10. 2020, 17.10
Deli članek:

Skupina protestnic in protestnikov je varuhu človekovih pravic danes predala zahtevo za preiskavo zakonitosti in sorazmerne uporabe pooblastil policije na petkovem protestu 9. oktobra. Obenem so varuha pozvali, naj nadzoruje delovanje policije na prihodnjih petkovih protestih. Pri varuhu bodo zahtevo preučili in nato podali mnenje.

Bobo
Petkov protest v Ljubljani.

Predstavnik protestnega gibanja Jaša Jenull je po predaji zahteve v izjavi za medije dejal, da protestniki zaznavajo več grobih kršitev ustave in človekovih pravic v delovanju vlade in policije, predvsem nesorazmernost in nezakonitost odloka o začasni splošni omejitvi, politično zlorabo pooblastil in trenutne zdravstvene situacije za preprečitev svobode izražanja ter politično motivirana policijska represija nad protestniki.

Po oceni protestnikov se z omenjenim odlokom posega v ustavno človekovo pravico do izražanja, ukrepanje policije pa je bilo politično motivirano.

"Izvajanje odloka se namreč ne odraža pri delovanju gospodarskih dejavnostih, na primer delovanju gostinskih lokalov in obratov, ali na drugih javnih krajih in prireditvah ter cerkvenih dogodkih, kjer objektivno obstaja enako ali še hujše tveganje za širjenje okužb," je opozoril Jenull. Izpostavil je, da je hkrati s protesti potekala Odprta kuhna, javni dogodek, kjer se je zbralo večje število ljudi, ki so brez mask, varnostne razdalje stregli in uživali hrano, vendar pa tam ni bilo policijskega nadzora ali legitimiranja ljudi, zastraševanja in groženj s kaznimi.

Protestnike so pred petkovim protestom javno in množično pozivali k spoštovanju varnostnih ukrepov za zagotavljanje zdravja, v skladu z usmeritvami Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kar se je na samem protestu tudi upoštevalo, je zatrdil.

"Kljub temu, da se je torej upoštevalo varnostna navodila, je bilo več kot 60 ljudi legitimiranih s strani policije, štirje tudi nasilno pridržani in odpeljani na neznano lokacijo. Policija je zoper mirne in nenasilne protestnike, ki so vzdrževali varnostno razdaljo, uporabljala nesorazmerno silo, jih zbijala na tla, vklenjala, vlekla po tleh in nasilno odstranjevala s Trga republike," je dejal.

Ker je bila po Jenullovih besedah protestnikom kljub spoštovanju vseh varnostnih ukrepov kršena človekova pravica do svobode gibanja, izražanja in združevanja, od varuha človekovih pravic predstavniki protestnikov zato pričakujejo, da bo nemudoma sprožil ustrezne postopke in izvedel preiskavo zakonitosti.

Pri varuhu so ob tem dejali, da bodo zahtevo predstavnikov protestnikov v skladu s svojimi pooblastili in pristojnostmi proučili. Po preverbi vseh relevantnih okoliščin bodo tudi podali mnenje.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina pri predaji zahteve sicer ni bil prisoten, saj je zaradi stika z okuženim s covid-19 v samoizolaciji in delo, še vključno danes, opravlja od doma.