govorec vlade

Jelko Kacin nadaljuje svoj podcenjevalni odnos

Mihael Korsika
13. 10. 2020, 20.00
Deli članek:

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na twitterju delil objavo uporabnika, ki je objavil povezavo na kratko risanko o zaščiti pred koronavirusom in pri tem omenil opozicijski stranki SD in Levico. »Vredno ogleda, saj nismo vsi enaki in enako dojemljivi ...« je ob tem zapisal Kacin.

Bobo
Lep primer, kako zaščitna maska ne služi svojemu namenu.

Uporabnik družbenega omrežja Twitter Andrej Cufer je objavil kratek animirani film, s katerim oganizacija Združenih narodov za otroke Unicef opozarja na pomembnost nošenja zaščitne maske pri preprečevanju okužb z novim koronavirusom. »Za vse tiste, ki ne razumejo navodil, poskusimo še z risanko,« je ob tem zapisal Cufer. V sporočilu je med drugim označil vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina, stranki Levica in SD, predsednico Socialnih demokratov in premierja Janeza Janšo. Slednji se na tvit sicer ni odzval, je pa v zadnjih dveh dneh dvakrat delil stališče, da maska ne predstavlja politične izjave, temveč znak inteligence.

Nepravilno nošena maska ne zaščiti

Jelko Kacin pa je omenjeni tvit delil naprej in pripisal: »Vredno ogleda, saj nismo vsi enaki in enako dojemljivi ...« Ironično je sicer, da so fotografi v preteklosti Kacina ujeli v objektiv, ko je nosil zaščitno masko prav tako kot eden izmed likov v risanki, ki naokoli širi virus.

Kacin se je očitno zelo hitro naučil komunikacije zaničevanja in posmehovanja drugače mislečim, ki jo sicer že dolgo uporablja njegov šef, to je predsednik vlade, o katerem pa Kacin še pred nekaj leti ni našel nobene lepe besede.

Unicef
Izsek iz kratkega animiranega filma Unicefa.

Glede na močno podcenjevalen odnos, ki ga Kacin izkazuje ne le do opozicije, temveč s svojimi nastopi na novinarskih konferencah tudi do državljanov, ni nenavadno, da mu nihče, razen v največji vladni stranki SDS, ne zaupa.

Kot je minuli teden pokazala raziskava javnega mnenja agencije Valicon, Slovenci glede priporočil in ukrepov za samozaščito najmanj zaupamo notranjemu ministru Alešu Hojsu, sledi premier Janša, na tretje mesto najmanj zaupanja vrednih pa se je uvrstil prav Kacin.

Razrešitev bi prinesla zaupanje

Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levico in SAB smo zaprosili za komentar Kacinovega zapisa, a so nam odgovorili zgolj iz največje. V LMŠ so v odgovoru spomnili na nedavne besede predsednika stranke in nekdanjega premierja Marjana Šarca, da bi se zaupanje »ljudi vrnilo, če bi odstavili gospoda Kacina in gospoda Kreka ter na vrh Nacionalnega inštututa za javno zdavje vrnili gospo Nino Pirnat«.

Bobo
Dojemljivi Jelko Kacin je leta 2013 ocenil, da Janez Janša nima več pravega stika z realnostjo.

Predsednica SD Tanja Fajon je sicer pred slabima dvema tednoma predsednika vlade pozvala, naj med drugim zamenja Kacina. Fajonova je v pismu Janši očitala zmedeno, nedosledno in nestrokovno komunikacijo pristojnih pri ukrepih za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom.

Na poziv k zamenjavi Jelka Kacina se je v pogovoru za sobotno izdajo časnika Dnevnik odzval zdravstveni minister in začasni predsedujoči koalicijskemu Desusu Tomaž Gantar, ki je bil prejšnji mesec nekajkrat deležen kritik vladnega govorca, zaradi česar se je med njima zaiskrilo. »Vsi kdaj naredimo kakšno napako, tudi jaz, Milan Krek ali Jelko Kacin ... Verjamem, da bomo v prihodnje popravili dosedanje napake,« je dejal. Po njegovem mnenju morajo biti stališča vlade usklajena in ne smejo vzbujati dvomov glede ukrepov, saj jasno komuniciranje krepi zaupanje v ukrepe.