svarilo

Rusija zahteva spoštovanje, sicer bo prekinila dialog z EU

B.K./STA
13. 10. 2020, 19.40
Posodobljeno: 13. 10. 2020, 19.41
Deli članek:

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes opozoril, da bo Rusija ustavila komunikacijo z Evropsko unijo, če ne bo spoznala pomena vzajemno spoštljivega dialoga z Rusijo.

Reuters
Sergej Lavrov.

"Ljudje, odgovorni za zunanjo politiko na Zahodu - če ne bodo spoznali pomena vzajemno spoštljivega dialoga, potem bi morali verjetno preprosto prekiniti komunikacijo z njimi za nekaj časa," je v Moskvi dejal Lavrov.

Spomnil je na nedavno izjavo predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki je dejala, da geopolitično partnerstvo z Rusijo pod sedanjim vodstvom ni možno. "Pa naj bo tako, če si to želijo," je poudaril.

Evropski uniji je očital, da se je v primeru zastrupitve ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega obnašala popolnoma nesprejemljivo in neprimerno.

"V primeru Navalni želimo, da se EU in Nemčija držita mednarodnega prava. Imamo konvencije o pravni pomoči v kazenskih primerih, evropsko konvencijo in spremljajoče protokole. Sklicujemo se na njih in pozivamo Nemčijo, naj izpolni svoje obveznosti iz teh mednarodnih pravnih instrumentov," je dodal ruski zunanji minister.

Nemška vladi trdi, da je bil Navalni, ki je 20. avgusta nepojasnjeno zbolel na letu iz Sibirije v Moskvo, nato pa so ga prepeljali na zdravljenje v Nemčijo, zastrupljen z živčnim strupom novičok. To so potrdile tudi laboratorijske preiskave v Franciji in na Švedskem.

Kremelj je večkrat izrazil pripravljenost na sodelovanje z Nemčijo v preiskavi in zanikal vsakršno vpletenost v incident.