NAPAKA

NIJZ objavil napačne podatke, med dvomljivci završalo

Ž.K.
13. 10. 2020, 19.30
Deli članek:

V nedeljo se je pri objavi podatkov o številu pozitivnih testov na covid-19 v posameznih občinah zgodila napaka, ki je dodatno podžgala govorice o prirejanju uradnih podatkov.

Mateja Jordovič Potočnik / Revija Zarja Jana
Če se niste testirali, ne morete dobiti rezultatov testa.

Župan Svete Trojice v Slovenskih goricah David Klobasa je v nedeljo na svojem facebook profilu objavil naslednji zapis: »Še ob 14. uri smo v občini Sveta Trojica v Slovenskih goricah imeli vsega skupaj pet potrjenih primerov, od začetka razglašene epidemije do danes. Danes pa podatki prikazujejo kar 21 novih okužb in skupno število 130, kar je popolnoma napačen podatek.« Med tistimi, ki uradnim ustanovam ne verjamejo in dvomijo o podatkih, je završalo. Končno so dobili dokaz, da jim uradna politika in stroka lažeta. Kot je razbrati iz zapisov Davida Klobase, so ga v naslednjih urah občani zasuli s telefonskimi klici. Sam je prek twitterja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) opozoril na neskladje v podatkih. NIJZ je nato podatke v nekaj urah popravil.

Človeška napaka

Kot so nam povedali na NIJZ, se je napaka zgodila pri ročnem vnašanju podatkov iz tabele v aplikacijo. »Sodelavki se je pri vnašanju števila okužb pri posameznih občinah tabela malce zamaknila in prišlo je do napake, ki pa smo jo, takoj ko smo bili o njej obveščeni s strani uporabnikov, tudi odpravili,« nam je pojasnil Mitja Vrdelja in dodal, da so njihovi zaposleni le ljudje in da delajo pod velikim pritiskom, zaradi česar se jim primeri tudi kakšna napaka.

Facebook
Župan Svete Trojice je opazil napako in opozoril NIJZ.

Teorije zarote

Vendar tisti, ki dvomijo o iskrenosti uradnih institucij, že v priznanju, da so bili zgolj krajši čas objavljeni napačni podatki, vidijo potrditev svoje teorije zarote. Kot gobe po dežju so se spet začele širiti govorice o tem, da naj bi številni Slovenci z NIJZ dobivali obvestila, da so bili pozitivni na testu za covid-19, čeprav testa sploh niso opravili. Zelo razširjena je tudi zgodba o tem, da naj bi neki moški odšel na testiranje, a ker se mu ni dalo čakati v vrsti, naj bi odšel domov, naslednji dan pa naj bi ga obvestili, da je bil njegov izvid na testu pozitiven. Ena od teh objav, ki smo jo našli na facebooku, gre takole: »Ravno včeraj je prijateljica povedala tako zgodbo; o sosedu, ki se je slabo počutil, poklical, se zmenil za test, in ker se ga ni mogel udeležiti, je naslednji dan prejel rezultat, da je pozitiven.«

Izmišljene zgodbe?

Mitja Vrdelja z NIJZ sicer ne izključuje možnosti, da se pri več kot 250 tisoč testih, kolikor so jih že opravili v Sloveniji, pri obveščanju zgodi napaka. »Omenjene zapise smo opazili tudi sami in ne izključujemo možnosti, da osebe, ki opravljajo obveščanje v zdravstvenih domovih ali na covid točkah, ob hudi obremenjenosti storijo napako. Če državljani dobijo sporočilo, a testa niso opravljali, naj napako javijo, da jo lahko odpravimo,« svetuje. Ob tem je zatrdil, da tistih, ki so naročeni na testiranje, a se ga ne udeležijo, v evidenci ne vodijo kot pozitivnih, saj se testi z imenom in priimkom testiranca označujejo ob pobiranju brisa in le te podatke nato vnašajo v sistem. »Moram pa reči, da večina teh zapisov ne deluje prav verodostojno. Vsi govorijo o tem, da zgolj poznajo nekoga ali pa so slišali o nekom, ki naj bi se mu to zgodilo,« pove Vrdelja in doda, da NIJZ ne obvešča nikogar, prav tako o rezultatih testov ne obveščajo po pošti. »Tako so zapisi, kjer je navedeno, da je nekdo dobil pošto z NIJZ, zagotovo izmišljeni, saj obveščanje poteka prek telefonskih klicev in SMS-sporočil.«

Rezultati raziskave

Na račun omenjenih zapisov se je ta konec tedna zabaval tudi poslanec stranke SAB Marko Bandelli, ki zaradi napake, ki se je primerila NIJZ pri objavi podatkov, zahteva celo odstop Milana Kreka. Temperamentni poslanec je prek družbenega omrežja Facebook prosil vse, ki se jim je zgodilo, da se niso testirali, a so vseeno dobili obvestilo o pozitivnem izvidu, naj se mu oglasijo. Odziv je bil sila klavrn, javile pa so se spet le osebe, ki zgolj »poznajo nekoga«, ki je »slišal za nekoga«. Enake raziskave se je lotila igralka Tanja Ribič; pod njeno objavo na facebooku se je zbralo več kot 400 komentarjev, a bi le iz enega lahko razbrali, da je bila o rezultatu testa po pomoti obveščena točno določena oseba, z imenom in priimkom.

Facebook
Rezultatov testov ne pošilja NIJZ. Zdravstveni domovi in covid točke vse testirane obveščajo prek SMS-sporočil ali po telefonu.