Marjan Podobnik lahko začne pripravljati avtobuse

Prvi mož SLS in zmagovalec volitev v KGZS bo jezne kmete z avtobusi vozil v Ljubljano

Ž.K.
6. 10. 2020, 19.29
Deli članek:

Neuradni rezultati volitev v organe Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije kažejo na prepričljivo zmago Kmečke zveze in Marjana Podobnika.

STA
Kmetje se zaradi koronavirusa borijo z nizkimi odkupnimi cenami. Jim bo Podobnik pomagal?

Marjan Podobnik se, kot kaže, z velikimi koraki vrača med politične prvokategornike. Potem ko so ga leta 2016 izključili iz stranke SLS, je leta 2018 postal njen predsednik, v naslednjih dneh pa bo lahko v svoj rezime vpisal novo pomembno funkcijo, saj bo, kot kaže, postal predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS). Društvo SKZ – Slovenska kmečka zveza, ki je neločljivo povezana s stranko SLS, je na volitvah v organe KGZS velika zmagovalka. Glede na neuradne podatke ji bo v novem svetu zbornice pripadalo 15 od skupno 41 svetniških mest. Marjan Podobnik pa ima skupaj z izvoljenimi člani Društva SKZ za pravne osebe in koalicijskimi partnerji že zagotovljeno absolutno večino v boju za mesto predsednika zbornice.

Vstal iz pepela

Marjan Podobnik: "KGZS mora ščititi kmete pred razbohoteno birokracijo, slabonamernimi inšpektorji, nepošteno in kmetom nenaklonjeno politiko." 

Za Podobnika ima zmaga zagotovo poseben pomen, saj so ga leta 2016 ravno zaradi zakulisnih iger ob izboru vodstva KGZS izključili iz stranke, ki jo je pomagal ustanoviti, jo vodil in bil z njo del dveh slovenskih vlad. Kot so takrat poročali mediji, naj bi bilo zanj usodno paktiranje in dogovarjanje z SDS in Janezom Janšo, s čimer naj bi kršil statut in kodeks stranke. Mesto predsednika stranke je takrat prevzel Marko Zidanšek, ki je nekoč najmočnejšo stranko na desnici pripeljal na rob preživetja.

Nizka udeležba

SLS tako že nekaj let ni uspela preseči volilnega praga na parlamentarnih volitvah, ima pa še vedno močno podporo na podeželju in v lokalnih skupnostih. Vpliv znotraj KGZS ji zagotavlja tudi izredno nizka volilna udeležba kmetov na volitvah. Po podatkih iz leta 2019 ima zbornica v skupini fizičnih oseb 104.541 članov, v skupini pravnih oseb pa še 1649 članov. Med fizičnimi osebami je volilna udeležba dosegla skromnih 8,63 odstotka, med pravnimi osebami pa 41,71 odstotka.

Obvezno članstvo

Vodenje KGZS je seveda več kot pa zgolj prestižna funkcija. Članstvo v zbornici je namreč za kmete obvezno, čeprav so se pred leti predvsem v stranki NSi zavzemali za ukinitev tega. Prav tako je obvezno plačevanje članarine. Letno se v blagajno zbornice tako steče več kot tri milijone evrov, ki jih zbornica porabi za izvajanje svojih nalog: za varovanje in zastopanje interesov kmetijstva, gozdarstva in ribištva, za svetovanje posameznikom in pravnim osebam, ki opravljajo kmetijsko, gozdarsko in ribiško dejavnost, ter za pospeševanje kmetovanja, gozdarstva in ribištva.

Avtobusi in strahospoštovanje

Kako si KGZS v prihodnje predstavlja njen bodoči predsednik Marjan Podobnik, je nakazal na predvolilnih srečanjih, kjer je govoril o tem, da naj bi uredil zemljiško zakonodajo na način, da »tajkun iz Ukrajine na ptujskem koncu ne bo imel več 5000 hektarjev zemlje«. Podobnik bo namreč »s svojo ekipo« poskrbel, da se bo ta zemlja razdelila med slovenske kmete. Državne institucije naj bi imele pred KGZS strahospoštovanje, za kar bo prav tako poskrbel predsednik SLS s svojo ekipo. Kot je napovedal, bo imela zbornica ves čas pripravljenih 25 avtobusov polnih kmetov, ki bodo v trenutku, ko jim kaj ne bo pogodu, zapeljali v Ljubljano in aktualnemu ministru ali ministrici pojasnili »po koliko so hruške.«