Najbolj izstopa minister za kulturo, ki je pred novinarje zadnjič stopil aprila

Trije ministri slabe štiri mesece brez novinarske konference

S.J.
3. 10. 2020, 19.45
Deli članek:

Največja koalicijska stranka SDS ima v vladi sedem resorjev, kar trije ministri SDS, Vasko Simoniti, Zvonko Černač in Helena Jaklitsch, že slabe štiri mesece niso v živo odgovarjali na novinarska vprašanja.

STA
Minister za kulturo Vasko Simoniti po 28. aprilu ni več stopil pred novinarje.

Predsednik vlade Janez Janša je slaba dva meseca po prevzemu vlade kar prek vladne spletne strani napovedal vojno medijem. S tem je le uradno formaliziral svoj odnos do večine slovenskih medijev, ki si ga drznejo kritizirati, namesto da bi mu peli hvalnice.
Od Janševe vojne napovedi do danes se je izkazalo, da je njegova glavna strategija ignoriranje večine medijev in s tem javnosti, ki je prikrajšana za pojasnila glede posameznih vprašanj oziroma pomislekov.

Premier je imel v prvih treh tednih po prevzemu vlade pet novinarski konferenc, zadnjo 7. aprila, ko je napovedal skorajšnje sproščanje ukrepov, ki jih je vlada sprejela za omejitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Po sedmem aprilu je imel sicer še štiri novinarske konference, a so vse potekale ob obiskih tujih državnikov v Sloveniji, v enem primeru pa ob obisku v Bruslju.

Kar zadeva notranjepolitične teme, je premier s slovensko javnostjo tako prek novinarske konference nazadnje komuniciral 7. aprila, nato pa je potekala le še enostranska komunikacija prek številnih njegovih objav na družbenem omrežju Twitter.

Štiri mesece tišine

Nič bolj navdušena nad neposrednimi novinarskimi vprašanji ni niti večina od preostalih sedmih ministrov iz kvote SDS. Minister za kulturo Vasko Simoniti se je soočal z očitki kulturnikov o pomanjkanju pripravljenosti na dialog glede reševanja stanja kulture, ki je bila in je še v času koronakrize izjemno prizadeta, doživel je kritike na račun osemmilijonskega znižanja sredstev za kulturo v rebalansu proračuna, prav tako je javnost kritična dosprememb in dopolnitev medijske zakonodaje. 

Kljub vsem očitkom pa je Simoniti v tem času uspel opraviti le dve novinarski konferenci, obe sta v času epidemije koronavirusa potekali na daljavo, kar pomeni, da Simoniti do danes še ni v živo odgovarjal na novinarska vprašanja.

Morda vzrok leži v dejstvu, da se je Simoniti z zadnjo novinarsko konferenco, ki je potekala 28. aprila, popolnoma osmešil. Takrat je namreč napovedal, da bi se v naslednjih dneh lahko odprli galerije, muzeji in knjižnice. V večernih urah pa je vlada sporočila, da že naslednji dan sprošča delovanje omenjenih institucij. Te so večinoma začele ponovno poslovati šele čez šest dni, saj ponovnega odprtja niso mogli izvesti čez noč.

Minister brez listnice, zadolžen za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Zvonko Černač se je odrezal še slabše, saj je zmogel le eno novinarsko konferenco na daljavo, ki je potekala osmega maja, pri čemer različnih izjav za medije ob njegovih obiskih slovenskih pokrajin nismo šteli.

Enako število novinarskih konferenc je zmogla tudi ministrica brez listnice, zadolžena za zamejce in Slovence po svetu, Helena Jaklitsch, ki je edino novinarsko konferenco na daljavo izvedla sredi pomladi, 21. aprila.

Hojs največkrat pred novinarji

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je imel skupno pet novinarskih konferenc, prav tako pet novinarskih konferenc smo našteli pri ministru za finance Andreju Širclju, ki pa od 20. maja do 30. septembra ni imel niti ene. Zunanji minister Anže Logar je po naših podatkih uspel izvesti sedem novinarskih konferenc, v to številko pa niso vključene novinarske konference, ki jih je imel minister v tujini, in prav tako ne tiste ob obisku tujih državnikov v Sloveniji. Izmed vseh ministrov SDS je bil daleč najbolj aktiven notranji minister Aleš Hojs, ki je sodeloval na vsaj 11 novinarskih konferencah.

Najbolj aktiven Počivalšek

Predali smo še aktivnosti na novinarskih konferencah preostalih treh predsednikov koalicijskih strank v prvih sedmih mesecih tretje vlade Janeza Janše.

Absolutni prvak je gospodarski minister Zdravko Počivalšek (SMC), ki je opravil vsaj 14 novinarskih konferenc, ki so bile večinoma povezane z ukrepi in nabavo zaščitne opreme v času epidemije ter z odločitvijo vlade, da med prebivalce razdeli turistične vavčerje. Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec (Desus), katere predlog za razrešitev je predsednik vlade v parlament sicer vložil v četrtek, je imela v sedmih mesecih sedem novinarskih konferenc, medtem ko je imel obrambni minister le tri novinarske konference.

Pri predsednikih koalicijskih strank smo sicer upoštevali le novinarske konference, ki so jih izvedli kot ministri, in ne kot predsedniki strank.