Izkušnja v bolnišnici

Sama zaradi maske ne uspe včasih niti popit vode, kaj šele malicat, zdravnik pa takole ...

R.T.
1. 10. 2020, 13.32
Posodobljeno: 1. 10. 2020, 16.25
Deli članek:

Predpis je predpis, četudi je lahko boleč. Mednje sodi tudi nošenje obrazne maske v določenih delovnih okoljih ali situacijah, ko to velevajo razmere.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V zadnjem času je bilo veliko govora o dobrih ali slabih zgledih, ki jih državljanom dajejo predstavniki oblasti, inštitucij in stroke. Ti od taistih državljanov terjajo, da v teh kritičnih časih ravnajo odgovorno ter dosledno upoštevajo ukrepe in predpise. Da je vsak človek pod kožo krvav, državljani pa se kar tako »čez palec« ne ločijo na tiste osveščene in krepostne ter druge lahkomiselne, svojeglave in brezbrižne, priča tudi dogodek iz celjske bolnišnice, ki nam ga je opisala bralka, sicer profesorica na eni izmed slovenskih osnovnih šol.

Kot je zapisala, sama med svojim delom dosledno upošteva navodila vlade, enako drugi profesorji in učenci. »Ponavadi zaključim pouk in ugotovim, da maske nisem snela že od samega jutra (torej nisem uspela niti popit vode, kaj šele malicat). Se ne pritožujem. Sem zagovornica preventivnih ukrepov,« je poudarila in se nato osredotočila na bistvo njene zadrege. 

Zaradi specialističnega pregleda se je znašla v celjski bolnišnici, pri čemer jo je najprej presunilo dejstvo, da jo je »zdravnik obravnaval z modnim dodatkom za skrivanje brade.« Masko je namreč nosil pod brado, a to je bil šele začetek. »Zaradi obravnave, ki sem je bila deležna, sem bila že v dovoljšnjem šoku in nisem reagirala,« je opisala ter dodala, da se je nato v času, ko je čakala na izvid, mimo njih trikrat sprehodil drug zdravnik, ki pa maske ni imel niti pod brado. »Ko je šel tretjič mimo mene, nisem želela biti tiho. Saj vendarle nosim jaz masko zato, da njega in ostale zaščitim. On mene v tistem trenutku ni zaščitil. Seveda, vsi nemo, nemočno opazujejo vsemogočnega zdravnika. Saj vsi vemo, kako to gre,« je zapisala bralka, ki se je nato po lasnih besedah vendarle opogumila in ga vprašala, če »morda v njihovi ustanovi (Bolnica Celje) maske niso obvezne?« Zdravnik naj bi ob tem nekoliko zastal in stopil korak nazaj, da je sama mislila, da jo bo »gospod vzvišeni,« kot se je izrazila, udaril.

Situacija se je po besedah bralke razpletla takole: »pa me vpraša PROSIM, z najbolj strogim obrazom, ki ga premore. Pa sem gospoda zdravnika ponovno vprašala, če v njihovi ustanovi maske ni obvezne, malo glasneje, saj me vendar v prvo ni dobro slišal. Pa mi je gospod zdravnik skoraj zažugal s kazalcem in odgovoril, seveda, da so. Zdravnika sem opomnila, da je on nima, zato sklepam, da je tudi vsi mi na hodniku ne potrebujemo in tudi moji učenci v šoli ne. Pa me je gospod seznanil, da se mu je strgala in jo gre iskat. Verjetno v skrbi za zaščito mene in ostalih je gospod odkorakal po masko, tako, da se nisva utegnila pogovoriti ničesar več.« 

Bralka je na koncu še poudarila, da v obstoj »covida-19 100-odstotno verjame« in da ni nobena zagovornica teorij zarote. »Sem se pa danes vprašala o strokovnosti obeh specialistov in si odgovorila, zakaj je toliko ljudi ostro uperjenih v vsake ukrepe, ki jih vlada izda,« je podčrtala svojo izkušnjo.