Upravljanje epidemije vrniti epidemiološki stroki

Drzen predlog Tanje Fajon: premier Janša naj razmisli o zamenjavi Milana Kreka in Jelka Kacina

C.E.
1. 10. 2020, 12.45
Posodobljeno: 1. 10. 2020, 14.30
Deli članek:

Bistvo predloga voditeljice Socialnih demokratov (SD) je, da »vlada vrne upravljanje epidemije v roke epidemiološke stroke in da vlada sprejema odločitve na podlagi njenih strokovnih priporočil.«

Bobo
Jelko Kacin in Milan Krek nista najbolj priljubljena med prebivalstvom.
Tanja Fajon je podprla pobudo predsednice SAB Alenke Bratušek za sklic političnega vrha, namenjenega dogovorom o upravljanju epidemije.

Aleš Cipot
Tanja Fajon

"Včerajšnja dogajanja o napovedi opustitve mask v šolah, ki ji je sledilo zanikanje s strani uradnega vladnega govorca, je samo zadnji primer zmedene, nekonsistentne in nestrokovne komunikacije. Žal to ni omejeno samo na komunikacijo, ampak na celotno vladno upravljanje z epidemijo," piše voditeljica SD Tanja Fajon v pismu predsedniku vlade Janezu Janši.

Fajonova predlaga celo razmislek o menjavi direktorja Nacionalnega inštituta za javno (NIJZ) zdravje Milana Kreka. Po njenem mnenju bi morali na to pomembno mesto postaviti "osebo, ki bo povrnila strokovno avtoriteto te ključne institucije ter glede na zaskrbljujoče informacije o razmerah v NIJZ omogočila glas stroke pri upravljanju krize." Všeč ji ni niti slog dela vladnega govornika za covid-19 Jelka Kacina. To mesto naj po njenem zasede "oseba iz epidemiološke stroke, ki bo na miren, preudaren in pojasnjevalen način prevzela ključno vlogo pri komunikaciji z javnostjo." 

Predsednica SD opozarja še na takojšnjo okrepitev zdravstvenega sistema, "zaradi informacij o bistveno manjšem številu bolnišničnih obravnav, ki nakazuje poglabljanje zdravstvene krize zaradi drugih bolezni, pa tudi k zagotovitvi dostopnosti do primarnih zdravstvenih storitev, diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije tudi za vsa druga akutna in kronična obolenja." 

Fajonova sicer pozdravlja namero za oblikovanje načrta za upravljanje epidemije pred pričakovanim poslabšanjem epidemiološke slike, vendar vladi predlaga, da "ga pripravite v sodelovanju in z vključevanjem različnih strok, ukrepi pa naj bodo logični in življenjski, komunicirani jasno in iskreno."