koalicijski sestanek o usodi kmetijske ministrice

Pivčeva ne bo odstopila, a jih je Janša uslišal, na mizi predlog za njeno razrešitev

S.R./STA
29. 9. 2020, 17.43
Posodobljeno: 29. 9. 2020, 22.09
Deli članek:

V nadaljevanju dogajanja okoli ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandre Pivec so bile danes vse oči uprte v koalicijo in premierja Janeza Janšo. Ta bo državnemu zboru predlagal njeno razrešitev.

STA
Koalicijski partnerji so pričeli razpravo o pozivu sveta DeSUS premierju Janezu Janši k razrešitvi Aleksandre Pivec s položajev kmetijske ministrice in podpredsednice vlade.

Svet in poslanska skupina DeSUS sta nadaljevala pritiske na zdaj že nekdanjo predsednico Aleksandro Pivec. Svet od premierja Janeza Janše namreč zahteva, da se Pivčeva poslovi tudi s položaja kmetijske ministrice in podpredsednice vlade. Kot je pojasnil začasni zastopnik stranke Tomaž Gantar, verjamejo, da bo Janša njihovo odločitev spoštoval. Janša jim je sicer odgovoril, da se mora pred kakršno koli odločitvijo o razrešitvi pogovoriti tudi s Pivčevo, o tej temi pa morajo odločiti tudi znotraj koalicije. S Pivčevo se je danes že sestal, nato so na sestanku glave staknili predsedniki in vodje poslanskih skupin koalicijskih strank. Janša jih je seznanil, da Pivčeva ne namerava odstopiti, po navedbah Gantarja po bo imel državni zbor predvidoma naslednji teden na mizi predlog za njeno razrešitev.

Pivčeva je v odzivu za TV Slovenija dejala, da gre za zlorabo stranke DeSUS, saj se nekateri niso mogli sprijazniti z njeno zmago na kongresu. Pivčeva meni, da želijo preprečiti njeno ponovno kandidaturo, saj da je velika verjetnost, da bo na kongresu ponovno zmagala. Med parlamentarno razpravo pa bo lahko predstavila svoje dobro ministrsko delo, je še dejala.

Gantar je v izjavi za medije pojasnil, da se koalicijski partnerji strinjajo z njihovim predlogom in da bodo prispevali glasove za razrešitev Pivčeve. "Koalicijska pogodba je tu dokaj jasna. Ker gre za interne zadeve naše stranke, bodo to podprli," je povedal začasni zastopnik stranke. Termin seje, na kateri bodo poslanke in poslanci odločali o razrešitvi Pivčeve, bo v petek določil kolegij predsednika DZ. Kot je dodal, premier Pivčevi ne očita nestrokovnega dela na ministrstvu, pač pa bo razrešitev predlagal na podlagi pobude stranke DeSUS. Tudi vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je potrdil, da koalicijski partnerji spoštujejo to, kar se je stranka odločila. O rekonstrukciji vlade danes po njegovih besedah niso razpravljali, bo pa po njegovem mnenju v bližnji prihodnosti govor tudi o tem.

Da bi Pivčeva odstopila, Gantar tudi sam ni pričakoval. O morebitni izključitvi iz stranke pa je dejal, da se mu to v tem trenutku ne zdi smiselno. Če pa bi se v postopkih, ki tečejo zaradi njenega ravnanja, kaj pokazalo, pa je mogoče odpreti tudi to vprašanje, je povedal.

Kompetenten kandidat

V DeSUS po besedah Gantarja zagotavljajo tudi kontinuiteto dela ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. DeSUS je namreč za kandidata za prihodnjega ministra že predlagal aktualnega državnega sekretarja na tem ministrstvu Jožeta Podgorška. Janša bo po besedah Gantarja s Podgorškom še opravil razgovor, je pa po njegovem prepričanju to kompetenten kandidat, ki to delo praktično že opravlja. 

Pred srečanjem ničesar niso vedeli

Kot so pred srečanjem pojasnili predstavniki koalicijskih strank, z dogovorom med Pivčevo in Janšo niso bili seznanjeni. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je dejal, da "če bi vedel, ne bi prišel sem." Gantar pa je pojasnil, da z odločitvijo Janše še ni seznanjen, saj je bil danes na delovnem obisku na Bovškem.

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je novinarjem na vprašanje, kaj pričakuje od današnjega srečanja, odvrnil: "Da bo vreme zdržalo še nekaj dni." 

Vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga pa je pred začetkom srečanja poudarila, da je odločitev o menjavi na vrhu ministrstva za kmetijstvo "odločitev nekoga drugega, ne moja". Izpostavila je, da je o menjavi stranka že povedala svoje. Na vprašanje, ali je torej treba poslušati poslance, pa je odgovorila pritrdilno. "Govorimo o mnenju stranke, ne govorimo več o mnenju poslanske skupine," je dejala in dodala, da do tega trenutka ni zaznala, da bi dogajanje v DeSUS vplivalo na delo koalicije. 

Koalicijski partnerji naj bi sicer na današnjem srečanju spregovorili tudi o demografskem skladu. Besedilo predloga zakona o demografskem skladu je vlada že obravnavala minuli teden, pred dokončno potrditvijo pa ga je poslala še socialnim partnerjem na Ekonomsko-socialnemu svetu.