Reševanje

Varnostni mehanizmi v domu lahko predstavljajo tudi past

Karmen Grnjak / Štajerski tednik
12. 9. 2020, 07.45
Deli članek:

Dom naj bi slehernemu posamezniku predstavljal varno zavetje, včasih pa je človek prav v lastnem zavetju življenjsko ogrožen.

Profimedia
Da bi poškodovani ali bolni osebi lahko pomagali, morajo policisti in gasilci, če so vrata zaklenjena, včasih dobesedno vdreti v stanovanjski objekt.

»Zgodi se, da človek pade in se poškoduje do te mere, da ne more niti do vrat. Pokliče na pomoč in v primerih, ko pove, da je zaklenjen v hišo ali stanovanje, aktivirajo tudi nas, da reševalcem pomagamo odpreti vhodna vrata,« je povedal poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Ormož Renato Juršič. Prav tako gasilci in policisti za vstop v stanovanjski objekt uporabijo silo, če naj bi bila v njem oseba, ki si namerava vzeti življenje. Z namenom, da pomagajo osebi v stiski ali da najdejo pogrešano osebo, so v preteklem letu ukrepali v štirih primerih, letos pa so stanovanjski objekt na silo odprli trikrat. »Kadar človeku lahko pomagamo, si vsi oddahnemo. V objekte, ki imajo vgrajene sodobne varnostne mehanizme, je nekoliko težje vdreti. V teh primerih žal nastane tudi več škode,« je dejal Juršič.

Včasih se zgodi, da je oseba že umrla

Ljudje, ki živijo sami v odročnejših krajih, so v večji nevarnosti, da pomoč pride prepozno. Na območju Slovenskih goric in Haloz so območja, kjer je odmaknjenih hiš veliko. Kadar se ljudje, ki živijo sami, poškodujejo tako, da ne morejo do telefona, je velika nevarnost, da jih pri klicih na pomoč nihče ne sliši. »Zgodilo se je že, da so koga pogrešili šele po več dneh. V takih primerih je bil vstop v stanovanje še posebno težak,« pravi Juršič. Še posebno ranljiva skupina so starostniki, ki ne uporabljajo niti telefona. »Ko najdemo že dalj časa preminulega človeka ali koga, ki je umrl zaradi hujših poškodb, vidimo prizore, ki jih ni preprosto pozabiti, a tudi to spada k našemu delu,« je priznal.

»Nekateri so poskušali tudi zlorabiti naše poslanstvo!«

Policisti smejo brez naloga sodišča vstopiti v tuje stanovanje in druge prostore, če imetnik stanovanja to želi, če kdo kliče na pomoč, če je to potrebno za preprečitev samomora, če se preverjajo okoliščine, ki kažejo na smrt določene osebe v tem prostoru, ali v drugih primerih, če je to nujno za zavarovanje ljudi in premoženja. 

Pomagati človeku v stiski je poslanstvo slehernega gasilca. Ormoški gasilci kot koncesionarji izvajajo tovrstno tehnično pomoč na območju občin Sveti Tomaž in Ormož. V preteklosti pa so na njihovo pomoč pomislili tudi posamezniki z nečednimi nameni. »Zgodilo se je, da nas je oseba poklicala na pomoč zato, da jo zagode ločenemu zakoncu. Prav tako se je v preteklosti zgodilo, da nas je na pomoč poklicala oseba, ki naj bi se po nerodnosti zaklenila iz hiše. Naključno smo na vratih opazili, da nas je želela naplahtati, saj je bil stanovanjski objekt zarubljen in zaradi tega ni mogla v hišo. V takih primerih se zato zanašamo na policijo, ki nam pomaga pri zaznavanju morebitnih zlorab,« je zelo nazorno ubesedil Juršič, ki se s tovrstnimi poskusi izkoriščanja težko sprijazni.

Ključne so informacije, da se z osebo slabo godi

Če je oseba sama poklicala na pomoč ali je iz stanovanja slišati klice, policisti in gasilci lažje sprejmejo odločitev o vlomu. Kadar gre za pogrešane osebe, pa se policisti zanašajo na obvestila sorodnikov in sosedov, ki jim lahko razkrijejo razloge za nujni vstop v dom. »Policisti pri tem ocenjujejo tudi verodostojnost in prepričljivost teh pričevanj ter jih primerjajo z okoliščinami, ki jih na kraju opazijo sami,« je povedala Maja Ciperle Adlešič, tiskovna predstavnica policije.