Skok na glavo: 200 evrov kazni

Incident na kopališču Kolezija: Najprej je prišel varnostnik, potem še policijska patrulja

S.S.
8. 9. 2020, 20.05
Deli članek:

Na družabnem omrežju Facebook kroži zapis moškega, ki je, kot pravi, za skok na glavo v bazen Kolezija dobil 200 evrov kazni. Policija pojasnjuje, da moški varnostniku ni želel posredovati osebnih podatkov, oglobljeni pa trdi, da to preprosto ni res.

Profimedia
Kot trdi, ni bil edini, ki je skakal v bazen ... (fotografija je simbolična)

Facebook
Kot trdi, ni bil edini, ki je skakal v bazen ...

Kot je zapisal, sta z ženo kopališče Kolezija obiskala 28. avgusta ob 16.30. Ona se je šla preobleč, on pa počasi proti bazenu, stopil je na startni blok, nakar sta starejši reševalec in njegova sodelavka »kot nora« začela piskati na piščalko ...

»Jaz stojim na startnem bloku in se pogovarjam z nekim fantom, ko zaslišim reševalca piskati; stopim z bloka, ker sklepam, da ne smem skočiti z njega. Stopim na rob bazena in skočim na glavo (seveda nisem bil edini, ki je skakal). Ko plavam, onadva spet žvižgata in mahata, naj pridem tja. Ko ju zagledam, pridem do roba bazena in poslušam, kaj mi bosta povedala. Starejši reševalec mi pove, da moram zapustiti bazen, ker ne upoštevam pravil. Povem mu, da ne bom več skakal in da me je seznanil s pravili, da je vse okej. Vidim, da model ni čisto gladek, in predlagam, da mi vrnejo denar za vstopnico in grem(na bazenu sem bil komaj 15 minut). Ni želel in sem odplaval pojasnjuje.

Najprej varnostnik, potem še policija

Kot nadaljuje, se je čez približno pol ure prikazal varnostnik: »Povedal sem mu, kako je vse skupaj potekalo in naj gre do reševalca ter se z njim pogovori v duhu, da ni nobene potrebe za dramo.Varnostnik je stopil do njega.« Naposled sta na bazen vkorakala še policist in policistka: »Povem vse svoje podatke, ki so jih zahtevali, in povem, da ni bilo nič narobe; naj si pogledajo varnostne kamere, da sem skočil enkrat na glavo. Nato sem zaplaval do reševalca in upošteval njegova navodila. Fantje, ki so bili zraven, niso mogli verjeti svojim očem. Prav tako potrdijo mojo zgodbo.«

Tako pač je ...

»Naj zaključim in dodam, da je vsa komunikacija z moje strani potekala v mirnem duhu, brez kričanja, žaljenja, groženj, mahanja ... Od prve do zadnje minute.Policija mi napiše kazen, ker baje nisem upošteval uradne osebe (varnostnika); ker naj bi mi rekel, naj povem osebne podatke in da moram zapustiti bazen. Nič od tega mi sploh ni rekel. Vsi ti fantje so bili priče in to sem policistom tudi povedal. In ker je bila policija poklicana, mora zaključiti postopek v mojem primeru, tako da so mi napisali kazen 200 evrov.Policisti so mi rekli, da takega primera še niso imeli, ampak tako je ...« je med drugim zapisal.

Zoper plačilni nalog se lahko pritoži

Na ljubljanski policijski upravi so nam glede zapisanega pojasnili: »Z zbiranjem obvestil so policisti ugotovili, da je oseba večkrat kršila red na kopališču, na kar so ga opozorili tam zaposleni. Ker njihovih navodil ni upošteval, je na kraju posredoval varnostnik. Kršitelj varnostniku ni želel podati osebnih podatkov, v nadaljevanju pa ni upošteval njegove odredbe, naj zapusti kopališče. Zaradi neupoštevanja ustne odredbe varnostnika mu je bil izdan plačilni nalog zaradi kršitev določil 8. točke 1. odstavka 89. člena Zakona o zasebnem varovanju in izrečena globa v višini 200 evrov. Zoper plačilni nalog, ki ga izda policist, je možno pravno varstvo, skladno z Zakonom o prekrških.«

Odziv Kolezije

"Po nam znanih podatkih sta reševalec iz vode in varnostnik posredovala skladno z zakonodajo in podzakonskimi akti. Za varnost obiskovalcev kopališča skrbi Zveza reševalcev iz vode Slovenije.

Reševalci Zveze reševalcev iz vode Slovenije svoje delo opravljajo vestno in strokovno. Iz Zveze reševalcev iz vode Slovenije so nas obvestili, da je v tem primeru reševalec iz vode ukrepal pravilno in strokovno ter po navodilih oz. protokolu s katerim vzdržujejo kopalniški red.

Podajamo navodila reševalcem za vzdrževanje reda na kopališčih:
- v kolikor obiskovalec posameznega kopališča krši kopališki red (hoja v obuvalu, skakanje v bazen in divjanje po kopališču, pijančevanje oziroma vidno vinjene osebe, itd.), se postopa po sledečem protokolu:
- kopalca se vljudno opozori in se mu razloži zakaj je njegovo početje škodljivo, ter da s tem krši kopališki red.
- v kolikor kopalec ne upošteva opozorila, se obvesti varnostnika ali receptorja
- pri nadaljevanju kršitve se zaprosi receptorja ali varnostnika, da pokliče policijo.
- Vsaka hujša kršitev se tudi zapiše v dnevnik reševalca, kakor tudi ura obveščanja varnostnika ali receptorja.

Zanimivo je, da nekdo, ki se ne drži reda na kopališču, dobi toliko pozornosti v medijih. Ob tem pa je pri naših zaposlenih preverjal možnost, da ne bo ničesar posredoval medijem, če mu uredimo plačilo kazni in vstopnice za plavanje."