Farmacija

Razvijalci cepiva za novi koronavirus razkrili prisego, ki so jo sklenili

L.K.
8. 9. 2020, 20.10
Posodobljeno: 8. 9. 2020, 20.15
Deli članek:

Znanstveni in etični standardi

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Devet farmacevtskih podjetij, ki razvijajo cepivo za novi koronavirus, je oznanilo »zgodovinsko zaprisego«, da se bodo pri razvoju držala znanstvenih in etičnih standardov. Kar pomeni, da bodo za zeleno luč zaprosili šele, ko bodo cepiva šla skozi tri faze klinične študije. In da bodo poskrbeli za dobrobit cepljenih posameznikov, poroča BBC.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) še nobeno od cepiv, ki so trenutno v razvoju, ni zaključilo kliničnih preizkusov. Od tod strah, da se je razvoj cepiva politiziral – ameriški predsednik Donald Trump je, denimo, naznanil, da namerava za cepivo poskrbeti pred novembrskimi volitvami.

Devet biofarmacevtskih podjetij sicer Trumpa ni omenilo, a vseeno upajo, da so si s to potezo zagotovili zaupanje javnosti. Med podpisanimi so Pfizer, Merck, Johnson & Johnson, BioNTech, GlaxoSmithKline, AstraZeneca, Moderna in Novavax. Skupaj so izgotovili več kot 70 cepiv.

Trenutno je v razvoju skoraj 180 cepiv za novi koronavirus. WHO ne pričakuje, da bi katero od njih luč sveta ugledalo še letos. To bi se lahko zgodilo sredi prihodnjega leta.