Luknjasta meja

Je mogoče iz Hrvaške v Slovenijo vstopiti brez karantene?

Ž.K.
8. 9. 2020, 19.30
Deli članek:

Na družbenih omrežjih se pojavlja vedno več zgodb, ki dajejo vtis, da na slovensko-hrvaški meji stvari ne potekajo tako, kot bi morale, in da se je številnim Slovencem uspelo izogniti karanteni.

STA
Policisti na meji lahko za podatke prosijo tudi kolege iz Hrvaške.

Slovenska vlada je Hrvaško 21. avgusta uvrstila na tako imenovani rdeči seznam, na katerem so države s slabo epidemiološko sliko. Tako naj bi ob vstopu v Slovenijo vsakomur odredili obvezno 14-dnevno karanteno. Vlada je sicer predvidela tudi številne izjeme: tako gredo lahko za 48 ur na Hrvaško brez strahu pred karanteno lastniki nepremičnin in plovil ter zakupniki parcel v kampih, prehod meje je dovoljen tistim, ki imajo načrtovane zdravniške preglede v tujini, športnikom in poklicnemu osebju, ki jih spremlja, tujim uradnim delegacijam, dnevnim migrantom, tistim, ki se na Hrvaškem izobražujejo ... Med izjemami so tudi obiski pogrebov in vzdrževanje stikov z bližnjimi sorodniki, za kar imajo potniki na voljo 24 ur.

Karantena res za vse?

“Pavšal imamo v Novigradu. Posledično hodimo gor in dol, a do zdaj niti enkrat niso vprašali za račun turistične takse, niti za pogodbo o pavšalu. Še osebnih ne pogledajo. Sploh na mejnem prehodu Sečovlje.”, zapis na Facebooku

Samo v mesecu septembru so karanteno odredili 4329 osebam, ki so prečkale državno mejo. A nekatere izjave, ki so prišle do nas, nakazujejo, da znajo biti slovenski mejni organi kljub visoki številki tudi precej milostni. Eden izmed naših bralcev tako priča, da se je kljub daljšemu bivanju pri sosedih karanteni izognil. »Sem upokojenec in se s soprogo glede karantene nisva kaj dosti obremenjevala. A ko sva se pred nekaj dnevi ponoči z avtodomom vračala z dopusta, naju je na meji močno presenetilo, ko je policist zgolj zamahnil z roko in naju spustil naprej,« nam opiše svojo izkušnjo. Pogovarjali smo se tudi s Slovenko K. P., ki živi na Hrvaškem, a se je odločila, da bo kljub vsem omejitvam obiskala starše. Ob vstopu je pričakovala odločbo o karanteni, a se je na svoje veliko presenečenje z avtom hrvaških registrskih oznak lahko brez vsakršnega preverjanja odpeljala na večdnevni obisk v rojstni kraj.

Policisti zgolj pomahali

Glede na dostopne informacije sta omenjena primera sicer bolj izjema kot pravilo, a kot kaže, se delo policistov na meji razlikuje od primera do primera. V redakciji smo tako izvedeli tudi za primer srbskega študenta, ki bi sicer zaradi tega, ker je vpisan v slovensko izobraževalno ustanovo, moral biti izvzet iz prestajanja karantene, a so mu odločbo kljub temu vročili, njegovi kolegi pa so se prisilni osamitvi uspeli izogniti. Tudi izkušnje tistih slovenskih državljanov, ki izkoriščajo možnost 48-urnega obiska Hrvaške, kažejo, da policisti na meji nimajo enotnega pristopa do vseh. Tako so nekateri deležni temeljitega preverjanja: »Policist je preveril, kdaj smo izstopili iz Slovenije, pregledal je račun za turistično takso, spraševal, kje smo bili in koliko časa smo se zadrževali na Hrvaškem, želeli so videti tudi SMS, ki sem ga od hrvaškega mobilnega operaterja prejel ob prehodu meje,« je zapisal eden od uporabnikov facebooka, spet drugi trdijo, da so jim policisti zgolj pomahali.

Dosledno upoštevanje odloka vlade

Slovensko policijo smo povprašali, kako komentira zapise, v katerih slovenski državljani trdijo, da jih ob prehodu meje s Hrvaško policija ni kontrolirala. Odgovorili so nam, da zapisov posameznikov ne komentirajo, saj je glede na pomanjkljive informacije težko preveriti vse okoliščine, denimo kraj in čas prehoda. Povedali pa so nam, da »v postopkih policisti ugotavljajo, od kod osebe prihajajo, in od njih zahtevajo dokazila o bivanju v drugih državah. Preverjanje bivanja v drugih državah lahko policija opravi tudi pri sosednjih varnostnih organih. V primerih, ko oseba ne bo mogla ustrezno dokazati bivanja, se bo dosledno upošteval odlok Vlade Republike Slovenije.«

Prelisičili sistem

Kot kaže, so tisti brez moralnih zadržkov že ugotovili, kako pretentati sistem. Da policija kot dokaz o prehodu meje uporablja tudi prejeta SMS-sporočila, se je hitro razvedelo in se zdaj očitno tudi zlorablja, kar dokazuje naslednji zapis na facebooku: »Mi smo se vrnili po 14 dneh. SMS o prehodu na hrvaško mobilno omrežje mi je pa za vsak slučaj včeraj preposlal kolega, ker nimajo vpogleda o datumu in uri prestopa. Prestopili smo brez problema.« Očitno bo imela policija v prihodnje težko delo pri preverjanju podatkov, saj je informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik sprožila inšpekcijski postopek, meni namreč, da ni jasno, kako in na podlagi katerih dokazil policija izvaja preverjanje, prav tako iz veljavnih predpisov ni jasno razvidno, katere konkretne osebne podatke posameznikov v ta namen policija obdeluje. Zakon o nalogah in pooblastilih policije namreč sploh ne predvideva posebnega vodenja evidence prehoda državne meje, prav tako tega ne predvideva letošnja interventna zakonodaja, povezana s covidom-19.