Odbor za obrambo

Razprava bolj spominjala na gostilno kot parlament

Mihael Korsika
4. 9. 2020, 20.04
Deli članek:

Opozicijski poslanec Miha Kordiš je na včerajšnji razpravi na odboru za obrambo dejal, da bi lahko 780-milijonsko investicijo, ki naj bi je bila v šestih letih deležna vojska, namenili za druge podsisteme. »Navsezadnje je podhranjen tudi sistem psihiatričnega varstva. Poslušate gospoda Pojbiča in lahko vidite, zakaj ta sistem tako potrebujemo in ga moramo okrepiti,« je dejal Kordiš.

STA
Poslanec Levice Miha Kordiš je v preteklosti že razburjal s svojimi nastopi.

Predsedniku parlamentarnega odbora za obrambo Samu Bavku iz Socialnih demokratov je včerajšnji prvi del nujne seje, na kateri so imeli poslanci na mizi drugo obravnavo zakona o 780-milijonski investiciji v Slovensko vojsko (SV), popolnoma ušel izpod nadzora.

Člani odbora so včerajšnjo sejo sicer začeli z obravnavo predloga LMŠ, da bi se o predlogu zakona o investicijah v Slovensko vojsko opravila javna predstavitev mnenj. Čeprav gre za predlog opozicijske LMŠ, pa so največjo vlogo v skoraj triurni razpravi odigrali poslanci Levice, SDS in NSi ter minister za obrambo Matej Tonin.

Poslanec Levice Miha Kordiš je najprej ponovil, da Slovenija ne potrebuje 780-milijonske investicije v vojsko v naslednjih šestih letih, temveč predvsem denar za zdravstvo in gradnjo novih domov za starejše.

Javno predstavitev mnenj bi po oceni Levice potrebovali, ker obrambno ministrstvo skriva podatke. Ob tem je Kordiš opozoril, da je Levica pred dvema mesecema postavila deset poslanskih vprašanj, na katere bi moralo ministrstvo že zdavnaj odgovoriti, a so odgovore začeli dobivati šele eno uro pred sejo.

»V najboljšem primeru zavajanje oziroma čista laž pa je trditev, da bo vojna tehnika služila slovenskim državljankam in državljanom v tako imenovani dvojni rabi. Tako da bomo naokoli vozili novorojenčke in da bomo reševali ljudi z gorskih pečin,« je opozoril Kordiš. Po njegovem mnenju gre za zelo »absurdno in lažno trditev«.

Tonin z osemkolesnikom na Triglav

Helikopterji, ki jih namerava nabaviti obrambno ministrstvo, so po njegovih besedah pretežki za reševanje v gorah. »Razen če je minister Tonin mislil, da se bo z osemkolesnikom pripeljal na Triglav in bo tam z mitraljezom in topom na osemkolesniku čistil pobočja, da bo prišel do nekega planinca, ki ga je zasul plaz,« je nadaljeval opozicijski poslanec. Kordiš je v razpravi tudi opozoril na veliko korupcijsko tveganje, povezano z SDS in preteklimi nabavami orožja.

»Skrbi me nivo razprave, in sicer neposredne grožnje, recimo temu, da je to totalitarna taktika strank s skrajnimi političnimi politikami, da zasramujejo, da grozijo,« je Kordišu odgovoril obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin. Zahtevanje javne predstavitve mnenj v času druge obravnave zakona je po njegovi oceni sicer le taktičen manever, da bi se zakon onemogočil.
Minister je zavrnil očitek, da dela netransparentno, a se posul s pepelom, ker niso odgovorili na poslanska vprašanja v poslovniškem roku. Pojasnil je, da je Levica poslala 18 poslanskih vprašanj, ki so skupno imela kar 178 podvprašanj.

Minister Tonin ni podprl javne predstavitve mnenj, po njegovi oceni je bilo do zdaj obilo možnosti za široko javno razpravo, predlog LMŠ pa je označil za poskus zavlačevanja, da se sprejemanje zakona zaustavi.

Koalicijski poslanec Marjan Pojbič iz SDS se je obregnil ob očitke o korupciji in provizijah. Levici je očital, da vlado napada z lažmi in zavajanji. »In s skrajnimi neprimernimi besedami, ki jih je danes uporabljal Miha Kordiš, ki jih uporablja na vsaki seji, ko govorimo o pomembnih zadevah. In vedno govori o korupciji, kar je zame kot poslanca žaljivo, neprimerno in skrajno pokvarjeno, pritlehno dejanje. In to dela levica,« je dejal Pojbič, ki je med svojim nastopom nekajkrat močno povzdignil glas.

»Ponižna« prošnja predsedujočega

Začela se je že tretja ura seje, ko se je predsedujoči poslanec Bevk vendarle odzval in člane odbora prosil, naj upoštevajo kulturo dialoga, da bi se s tem dvignila raven razprave. »Ponižno prosim, da se držite točke, pri kateri smo zdaj. Mi razpravljamo o argumentih za to, da se opravi javna predstavitev mnenj zakona oziroma da se ne opravi. Ne pa o gradnji domov za upokojence in tako dalje, o korupciji,« je pozval predsedujoči.

Njegov poziv ni naletel na plodna tla. »Vsak evro iz teh 780 milijonov evrov bo zmanjkal povsod drugod, kjer dejansko imamo krizo in so podhranjeni podsistemi. Navsezadnje je podhranjen tudi sistem psihiatričnega varstva. Poslušate gospoda Pojbiča in lahko vidite, zakaj ta sistem tako potrebujemo in ga moramo okrepiti,« je v repliki Pojbiču zabrusil Kordiš.

Po dveh urah in 45 minutah so člani odbora vendarle glasovali o predlogu LMŠ za javno predstavitev mnenja zakona o investicijah v Slovensko vojsko ter ga z desetimi glasovi proti in sedmimi zavrnili.