"Slovence prosimo za usluge"

Ogorčenost na južni strani meje: Slovenija ne dovoljuje niti obiska grobov

A.S.
3. 9. 2020, 08.26
Posodobljeno: 3. 9. 2020, 10.20
Deli članek:

Hrvaški zunanji minister Goran Grlić Radman je Slovenijo pozval, naj prisluhne hrvaškim državljanom, ki živijo ob meji in jim omogoči obiskovanje grobov svojcev.

Thinkstock
Fotografija je simbolična

Hrvaška je od 21. avgusta uvrščena na rdeči seznam: vsem, ki vstopijo v državo preko južne meje se odredi karantena. Čeprav je v odloku predvidenih precej izjem, so se začele pojavljati težave na drugi strani meje. 

Ne morejo obiskati grobov na slovenski strani

Nova TV je v sredo zvečer poročala, da so se prebivalci ob meji s Slovenijo v zaledju Reke znašli v nekoliko absurdnih razmerah, saj iz Rupe na Hrvaškem ne morejo do dva kilometra oddaljenega pokopališča v slovenskih Jelšanah. Ena izmed teh je Đeni Šamanić.

"Meni so na meji rekli, da ni potrebe, da hodim na grob, ker to ni obveznost in stvar, ki je njim pomembna. Nikogar ne zanima, da si jaz želim obiskati grob in prižgati svečo na obletnico smrti stršev," je dejala za hrvaško Nova TV. Igor Barak iz Rupe je prav tako povedal: "Slovence prosimo za usluge. Pa tudi, strica sem moral prositi naj dedku uredi grob".

"Odraz naših odnosov"

Karantena na meji sicer ni odrejena osebi, ki vstopi na Hrvaško oz. v Slovenijo zaradi pogreba bližnjega sorodnika in se v Slovenijo vrne oz. jo zapusti v roku 24 ur ter ima dokazilo o datumu in uri pogreba; ena od izjem pa ni obisk groba. 

O teh in podobnih težavah prebivalcev hrvaškega območja ob meji s Slovenijo je slovenske in hrvaške oblasti obvestila županja občine Klana Željka Šarčević Grgić. Spomnila je, da so imeli srečanje v Ilirski Bistrici, na katerem so govorili o milejših slovenskih ukrepih, a, kot je dejala, so kljub temu ukrepi vse strožji. 

Hrvaški zunanji minister Goran Grlić Radman pa je Slovenijo pozval, naj prisluhne hrvaškim prebivalcem, ki živijo ob meji: "Gre za težave na lokalni ravni, pravzaprav pa so odraz naših odnosov. Cenili bomo gesto Slovenijo, da prisluhne prebivalcem ob meji, da obiščejo grobove svojcev".

Prebivalci si dogovora želijo čim prej, tudi zaradi 1. novembra, dneva spomina na mrtve.