Nedelja s krajevnimi neurji

Sunki vetra s hitrostjo nad 100 km/h so podirali drevesa

G.G.
30. 8. 2020, 08.54
Posodobljeno: 30. 8. 2020, 10.59
Deli članek:

Če so bili včeraj nalivi še nežnejše narave in omejeni na zahodni del Slovenije, so danes močnejši. Zaenkrat so neurja prizadela zahodni del Slovenije..

meteo.si
Močna krajevna neurja so v dopoldanskih urah zajela zahodni del Slovenije.

O vetrolomu že poročajo z Goriškega, Brd in Kanala, močan sunek vetra pa je izruval tudi hrast v Stari Fužini v Bohinju in ga pahnil na hišo. "Zaradi podrtega drevja so trenutno zaprte ceste na Zgornjem Jezerskem, Ljubelju, Korenskem sedlu, Vršiču in Pokljuki (Mrzli studenec). Težave zaradi vremena so tudi na nekaterih drugih cestah. Vozite previdno in spremljajte okolico," je sporočil predstavnik za stike z javnostmi na PU Kranj Bojan Kos.

Z Agencije za okolje so že pred tem sporočili, da v sredogorju in visokogorju piha zelo močan veter južne smeri s hitrostjo nad 100 kilometrov na uro: "Na Kredarici smo izmerili sunek s hitrostjo 143 km/h. Krajevno se ob nevihtah lahko pojavi močan piš vetra tudi po nižinah."

Po 10. uri se je stanje umirilo, vendar so neurja možna še čez dan.

Predvsem na severozahodu Slovenije je zaradi podrtega drevja in vode na cestišču promet oviran ali onemogočen na številnih cestah.

Vremenska fronta bo tako poskrbela, da bodo padavine, ki prinašajo krajevna neurja, ohladile ozračje po vsej državi. Že včeraj so ga na severozahodu in severu, danes pa vremenska motnja postopno zajela tudi druge dele države. Na Agenciji za okolje so zato zapisali, da se bodo padavine in nevihte od zahoda postopno širile proti vzhodu. Zaradi možnosti neurij so zato izdali oranžni alarm za vso Slovenijo.

Nevarnost plazov

Zaradi povečanih količin padavin je povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po vsej državi, opozarjajo v Geološkem zavodu Slovenije. Verjetnost plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Zlasti na lokacijah, kjer so se v preteklosti pojavljali plazovi, naj bodo ljudje pozorni na spremembe na tleh, objektih in pobočjih.

Najvišje dnevne temperature bodo danes od 20 do 26, ob morju in na vzhodu do 29 stopinj Celzija. Ponoči bodo padavine povsod ponehale, delno se bo razjasnilo. Jutri čez dan se bo od juga spet pooblačilo, popoldne bo pričelo deževati.