Gospodarstvo

Rešite se depozitov – zaupajte delnicam

Lidija Selič / finančna svetovalka / Generali investments d.o.o.
29. 8. 2020, 21.20
Posodobljeno: 29. 8. 2020, 21.25
Deli članek:

Veliko ljudi ima še vedno denar v depozitih, s čimer se odrekajo svojim donosom. In ne samo to, v bistvu izgubljajo na svoji vrednosti.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Osebni arhiv
Lidija Selič, finančna svetovalka, KD Skladi

O investiranju denarja na delniške trge nekateri niti slišati nočejo, saj delnice povezujejo z igrami na srečo. Kdor tako razmišlja išče le izgovor za to, da ni storil ničesar za plemenitenje svojih financ. Vendar, zavedajmo se že, da moramo za svoje dobro nekaj storiti. Naše finance so naša prihodnost, zato jih ne postavljajmo več na stranski tir.

Z depoziti na bankah ljudje krčijo svoje premoženje in za večje zneske že plačujejo negativne obresti. Poleg tega pa imamo tudi inflacijo, zaradi katere denar izgublja svojo vrednost. To so dovolj dobri razlogi, da daste priložnost delnicam.

Z delnicami do pravilne strategije

V preteklih desetletjih je bil povprečen letni donos na delniških trgih med 8 in 9 odstotkov. Seveda je v letu korone, vse videti nekoliko drugače. Toda svetovne borze so si kljub krizi že opomogle. Vlagatelji s pravo strategijo pa so mirno prestali vsa nihanja na borznih trgih.

Naložbe v vzajemne sklade

Si želite tudi imeti dobiček na borzi, vendar se vam zdi, da, ker imate premalo finančnega znanja, nalogi ne boste kos? Nič zato, ni se vam potrebno ukvarjati z izbiro posamezne delnice.

Dobra izbira za začetnike so vsekakor naložbe v globalne vzajemne sklade, ki delujejo kot nekakšna košarica delnic. S tem, ko vlagate denar v vzajemne sklade, pridobite del te košarice delnic in žanjete pridobljene donose teh delnic v vzajemnem skladu. Že za 30 evrov na mesec lahko pridobite del te mešanice delnic in tako z majhnimi zneski vlagate v celotno svetovno gospodarstvo. S tem je vaše tveganje močno razpršeno prav tako pa se izognete izbiri napačne posamezne delnice. Skupina upraviteljev bo budno bdela nad vašim premoženjem in s svojim strokovnim znanjem skrbela, da bo vaše premoženje dobro oplemeniteno.

Kako izbrati pravi sklad zame?

Preden začnete investirati, razmislite o tveganju, ki ste ga pripravljeni in sposobni prevzeti z naložbo. V osnovi drži, da gre večji pričakovani potencialni donos, z roko v roki, z večjim tveganjem. Če ste začetnik, je bolje, da izberete sklad z nekoliko nižjim tveganjem. Nižje tveganje pomeni tudi manjše nihanje cen delnic v primerjavi z višjim tveganjem, kjer lahko cene močno nihajo. Veliko vlagateljev premami pričakovani višji donos in ob večjih padcih na delniških trgih niso kos nastali situaciji. V paniki nato sprejemajo napačne odločitve, ki vodijo v izgubo.

Primerna izbira za začetnike je zagotovo globalni delniški sklad, ki sledi svetovnim borznim indeksom. S tem bo vaše premoženje maksimalno razpršeno, tveganje pa bistveno zmanjšano.

Kot vedno na delniških  trgih, velja tudi za delniške sklade: dlje kot vlagate svoj denar, manjše je tveganje za izgubo. Na dolgi rok se kratkoročna nihanja tečajev medsebojno uravnotežijo. Strokovnjaki zato priporočajo, da varčevalci vlagajo svoj denar vsaj 10 let ali celo dlje. Nalagajte torej denar, ki ga kratkoročno ne potrebujete, ostalo lahko pustite na depozitu.

Kdor ne stori ničesar – izgublja

Torej, če želite, da bo vaše premoženje donosno naloženo, boste morali nekaj storiti z vašim prihranki na banki. Sicer tako rekoč mečete denar skozi okno. Če veste, koliko denarja vam mesečno ostaja viška, koliko tveganja lahko prevzamete s posamezno naložbo in ko spoznate možnosti naložb v vzajemne sklade, potem pogumno naprej. Brez vstopa na delniške trge, boste v prihodnosti veliko zamudili in tako ali drugače izgubljali na vrednosti svojega premoženja.