Prepletanje službenega in zasebnega

Protikorupcijska komisija potrdila resen sum kršitev v zadevi Pivec

G.G./STA
28. 8. 2020, 11.18
Posodobljeno: 28. 8. 2020, 13.25
Deli članek:

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je predstavila svoje ugotovitve v primerih gostovanj na Krasu predsednice Desusa in kmetijske ministrice Aleksandre Pivec.

Bobo
Aleksandra Pivec je pod drobnogled KPK.

Senat KPK je odločitev o uvedbi preiskave sprejel na seji v tem tednu. Kot je povedal predsednik KPK Robert Šumi, so preiskavo razširili na več oseb, na različne dogodke in na različne sume kršitev iz njihove pristojnosti.

Predsednik KPK je še opomnil, da ne gre za osamljen primer oz. da so v zadnjem času prejeli še nekatere druge prijave, ki kažejo na sum kršitev identičnih določb zakona o integriteti. "Tudi te bomo obravnavali na popolnoma enak način kot ta primer, o katerem govorimo sedaj," je še povedal Šumi.

O tem, za sume kršitve katerih členov gre, predsednik KPK ni želel govoriti, saj obravnavane osebe o uvedbi preiskave še niso bile obveščene. Prav tako ni želel razkriti števila obravnavanih oseb. Z njimi pa v fazi predhodnega preizkusa še niso opravljali pogovorov.

Albert Nabernik iz KPK je podrobneje pojasnil postopek ugotavljanja morebitnih kršitev na komisiji. Predhodni preizkus je po njegovih besedah prvi korak potem, ko prejmejo prijavo, pri čemer gre lahko za en stavek ali celotno dokumentacijo. Če so za zadevo pristojni, potem očitke preverijo in če na podlagi zbranih podatkov ugotovijo, da imajo podlago za resen sum kršitve iz njihove pristojnosti, potem preidejo v fazo preiskave.

O tem obvestijo preiskovanca, nato pa celovito raziščejo dejansko stanje in vse okoliščine. "Namen preiskave je, da se očitki potrdijo ali ovržejo," je pojasnil. Če kršitev iz njihove pristojnosti potrdijo, zadevo po njegovih besedah zaključijo ali z ugotovitvami v konkretnem primeru ali pa z načelnim mnenjem.

Težki časi za Desus

Aleksandri Pivec, ki se ji maje stolček predsednice stranje, se sooča z očitki zaradi svojih junijskih gostovanj in plačila nočitev na Krasu in v Izoli, kjer je prepletala službene obveznosti z zasebnim življenjem.

Ministrica je očitke zanikala. Zagotovila je, da nikoli ni in ne bo izkoriščala položaja ministrice za koristi sebe ali svojih bližnjih. Poudarila je, da nikoli od nikogar ne bo sprejela ničesar, "zaradi česar bi samo slabo spala, kaj šele izkoriščala svoj položaj".

Domnevne nepravilnosti so poleg drsenja stranke v desno zmotila velik del članstva v stranki in še zlasti poslansko skupino. Svet je zato Pivčevi v torek izglasoval nezaupnico, a za zdaj ostaja predsednica stranke, saj želijo razčistiti nejasnosti glede glasovanja o njeni razrešitvi.

Iz Desusa so se medtem odzvali, da bodo v postoppku KPK "maksimalno konstruktivno sodelovali." Želijo namreč, da se celovito razišče "vsa dejstva glede ministričinega obiska Krasa in njene nočitve v Izoli." Ob tem pa so izrazili upanje, da se bo pričelo z "raziskovanjem vseh velikih primerov več milijonskega oškodovanja državnega premoženja. Primerov, kot so Slovenski državni gozdovi, bančne luknje, Stožice, TEŠ in ostali, preko katerih smo bili državljani Republike Slovenije oškodovani za več 100 milijonov evrov," so zapisali v pismu medijem.