Po Hrvaški tudi Avstrija?

Aleš Hojs: "Vsi so upali in očitno še vedno upajo do zadnjega"

A.S.
20. 8. 2020, 08.28
Posodobljeno: 20. 8. 2020, 08.34
Deli članek:

Bo na rdečem seznamu kmalu pristala tudi Avstrija?

STA
Minister za notranje zadeve v odstopu Aleš Hojs

Sedaj je jasno: Vse Slovence, ki bodo od petka odšli na Hrvaško dopustovat, tako čaka ob povratku 14-dnevna karantena. Medtem bodo tisti, ki trenutno dopustujejo na Hrvaškem, za povratek imeli na voljo konec tedna.

Notranji minister v odstopu Aleš Hojs pa je za informativno oddajo 24ur spregovoril o odloku o karanteni. Vlada bo obstoječi odlok preoblikovala tako, da bo "jasno, kaj bo veljalo za naše sosednje države. Torej za Hrvaško in v naslednji fazi morda tudi za Avstrijo, kjer se stanje precej slabša". 

Hojs je potrdil, da bo karantena obvezna za vse povratnike iz Hrvaške, vključno z lastniki nepremičnin in plovil. "Ti lahko dopustujejo, v kolikor se ne bodo vrnili do določenega dne, bodo morali v kranteno. Je pa jasno, da jim bomo omogočili, da bodo v določenem časovnem intervalu imeli možnost, da odidejo na jug, da pospravijo prikolice, podrejo šotore, naredijo nekaj na svojih hišah ..." 

Izjeme za katere karantenska odločba ne bo veljala? Dnevni in tedenski delovni migranti, primeri, ko bo šlo za zdravniški pregled pri nas ali morda pogreb pri južnih sosedih.

Hojs se zavzema, da bi bil rok vrnitve brez karantene 48-urni in bi začel teči s sprejetjem odloka. Če bo vlada odlok sprejela danes in bo objavljen proti večeru, bo začel veljati v petek ob polnoči. "Ljudje bi imeli v takem primeru čas cel petek in celo soboto, morda bo to podaljšano do nedelje". 

Hojs je povedal, da so bili v ponedeljek in torek razočarani. Razlog? "O uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam smo govorili že tekom preteklega vikenda. Odziv Slovencev na vrnitev domov ni bil prav blesteč. Vsi so upali oziroma očitno še upajo do zadnjega," je navedel in dodal, da so napovedi vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina in infektologinje Bojane Beović le zalegle. V večernih urah se je namreč vstop slovenskih turistov, ki se vračajo iz Hrvaške, povečal.

Hojs je zaključil, da gnečo na mejnih prehodih konec tedna zagotovo pričakujejo, policija pa je pripravljena.