SKRIVNOST (PRAZNIH) HIŠ

Pobiranje »čikov«, varnostne kamere in nejevoljni domačini

M. Luzar / Dolenjski list
20. 8. 2020, 06.57
Deli članek:

Obcestna vas na pretežno kamnitem slemenu se vleče od Velike Doline do Golega Cirnika. Skozi naselje vodi cesta iz Velike Doline v Gabrovico na Hrvaško. Tako opisuje Ponikve, vas v Krajevni skupnosti Velika Dolina v občini Brežice, Krajevni leksikon Slovenije v svoji tretji knjigi iz leta 1976.

M.L.
Ponikve

In če navaja Hrvaško, to najbrž pomeni, da vas leži blizu slovensko-hrvaške meje. Meja res ni daleč od vasi. Domačini na tem skrajnem zemljepisnem robu Slovenije o zdajšnji meji morda niti ne razmišljajo prav veliko. Jim pa najbrž ni vseeno, da so nekatere hiše v vasi ostale prazne, potem ko v njih iz različnih vzrokov ni več ljudi, ki so tam živeli včasih. A nekateri so, kot pravijo, zaskrbljeni zato, ker prazne hiše na Ponikvah spet dobivajo stanovalce. Hiši Ponikve 2 in Ponikve 4 je kupila romska družina in vas od takrat živi vprašujoč se, ali se bo prišlekom uspelo dovolj hitro vživeti in vključiti v življenje vasi Ponikve, kakršno živijo ponikovške družine.

MIR

Zakaj bi se človek danes priselil v tako vas? »Sem smo prišli, da bi imeli boljše življenje, kot smo ga imeli tam,« pravi Mirjana Primožič, katere družina stanuje v eni od praznih hiš na Ponikvah. Kot je dejala, stanujejo tu en mesec. Prej so živeli v Mirni Peči. Na vrtu hiše njihovega novega stanovanja na Ponikvah letos dobro uspeva sadje. Na sveže pokošeni trati nedaleč od sadnih dreves z vejami, upognjenimi od letine, je pogovor nanesel tudi na domačine, staroselce Ponikev. Med njimi smo slišali, da romski otroci hodijo po vasi in brskajo za cigaretnimi ogorki. »Moji otroci ne pobirajo 'čikov'. Ne bi pustila, da to počnejo, tudi zaradi virusa ne bi pustila, da to pobirajo,« je dejala Mirjana v odzivu na naše vprašanje, ali so tisti otroci njeni.

M.L.
Vrtni palčki prinašajo srečo. Ta je na Mirjaninem vrtu.

Med domačini je bilo slišati, da najbrž z dvorišča te hiše prihaja po vsej vasi zelo glasna glasba. »Glasbo imamo zase. Ni preveč na glas,« pravi Kristjan Brajdič. Beseda je še enkrat nanesla na otroke. Kdaj so otroci preveč živahni, nekako tako smo se pogovarjali. »Otroci morajo skakati naokoli. Otroci morajo biti živi. Ne moreš otrokom reči, da morajo stati pri miru. To bo razumel vsak človek, ki ima otroke,« je dejala Mirjana. Ima sedem otrok. Hčerka bo šla v prvi razred, nekateri že hodijo v šolo, v nižje in višje razrede.

Mož je zaposlen. Družina dobiva socialno podporo. Mirjana se je prijavila na zavod za zaposlovanje, tako pravi. Hišo na Ponikvah so kupili delno opremljeno. Elektrika je v stavbi, vode trenutno ni.

NOVI IPHONE

Na sosednjem dvorišču nas je sprejel trinajstletni, kot je dejal o svoji starosti, Emiro Jurkovič. Njegova družina je že pred časom kupila eno od praznih hiš na Ponikvah. Emiro je bil ob srečanju zelo zgovoren, njegova mama poleg pa je bila preveč zadržana, da bi povedala kaj o tem, kje so stanovali prej, ali so bili na Rimšu, preden so kupili hišo na Ponikvah. »Želim si vilo,« je Emiro odgovoril na vprašanje, kaj si želi. Potem je povedal, da se je samo šalil. Golfa enko GTI, bencinarja, 12V, tega pa si zares želi. To je dober avto.

Kristjan Brajdič
Rože na Jurkovičevem dvorišču.

V družini so, kot je povedal, štirje otroci, ati in mami. Tudi Emiro ima rad konje. Dva smo šli ta popoldan pogledat, pasla sta se pod cesto, blizu hiše. »Ti pobiraš 'čike', Emiro?« »Imam cigarete, 'čikov' pa ne pobiram,« je odgovoril zelo odločno in prepričljivo, ampak smo se pogovarjali še naprej. In že skoraj se je delala noč. »Če bi bila zdaj sveta noč ... in bi bila smrečica, kaj naj bi bilo na tej smrečici? Kaj si želite?« To »novinarsko« vprašanje otrokom, ki so želeli biti čim bližje nenavadnemu obiskovalcu s fotoaparatom v roki, sicer ni bilo načrtovano v pripravah na tokratni obisk pri Romih, ki so se naselili v prazni hiši na Ponikvah. »Najnovejši telefon Samsung ... ta novi ajfon, ja, ajfon, iphone se napiše,« so vroče želje izpovedovali otroci, od katerih nekateri svoja leta štejejo šele z nekaj prsti ene roke.

NEGOTOVOST

Ob tem najnovejšem poglavju ponikovške zgodbe so še tista, ki so nastala že pred tem in imajo skupni nepravljični naslov: Mi na Ponikvah smo živeli mirno in brez negotovosti, želimo, da življenje v vasi tako ostane tudi v prihodnje. Ponikve niti v spominu niso več vas, o kateri je krajevni leksikon leta 1976 zapisal: Hiše pritlične, delno lesene in ometane z blatom, so urejene. Lepe hiše z urejenimi dvorišči, z znamenji občutka za lepoto ter skladnost gradnje in urejanja, dobivajo v zadnjem obdobju dodatne posodobitve. »Nekateri v vasi na fasade hiš montirajo varnostne kamere,« so povedali domačini na Ponikvah.