Pazite se goljufov

"Kako me je pri najemu stanovanja v Ljubljani nategnil poljski Dudek"

U.K.G / Revija Zarja Jana
22. 8. 2020, 19.57
Posodobljeno: 22. 8. 2020, 20.05
Deli članek:

Opozarjajo, da se je v Ljubljani kar veliko ljudi nasmolilo z ugodnimi cenami najemnih stanovanj, žal sem bila med njimi tudi jaz.

Profimedia
Pazite se goljufov, ki oddajajo stanovanja (fotografija je simbolična).

Nekdo, ki se izdaja za Berta Dudeka, menedžerja turistične agencije TUI Group, ponuja nadstandardno stanovanje za precej nizko vsoto. Podpisana sem ga najela. In plačala. Naj moja zgodba ne postane tudi vaša. Lepega stanovanja za nizko ceno pač ne morete najeti in pika. Bodite pametnejši od mene.

Počitnice v Ljubljani

Ljubljana, sploh poleti, ponuja veliko več kot pa naša gorenjska vas, zato sem se odločila, da bi en poletni mesec s svojo hčerko preživela v našem glavnem mestu. Obiskovali bi galerije in muzeje. Do 30. avgusta namreč lahko z eno vstopnico vsi, ki si tega želimo, obiščemo 11 muzejev in galerij. Dragocene eksponate svetovnega slovesa imamo pred nosom, zdaj, ko tako neradi potujemo kam daleč, pa je to še posebej priročno. S fotografinjo Matejo sva bili dogovorjeni za dnevno plovbo po Ljubljanici. Lahko bi izbirali med supom in kajakom, ki bi si ga izposojali v enem najbolj romantičnih lokalov z najdaljšo tradicijo  ob Ljubljanici. Z gondolo bi se odpeljali na Ljubljanski grad, obiskali Hišo eksperimentov, kolesarili med ulicami in obiskali umetnike v njihovih delavnicah na Gornjem trgu. Lahko bi ... No, in nekega dne prav kmalu tudi bova, ampak načrtovali sva, da bi bili turistki v najetem stanovanju, tako kot to počno pravi turisti.

Prelepo ... 

15. julija sva brskali po spletu in našli lepo stanovanje z veliko teraso na Tesarski ulici v Ljubljani. Povezali sva se z najemodajalcem. Gospa Berta Dudek se je hitro oglasila, bila je prijazna, celo živali da imamo lahko v stanovanju. Ključe pošlje takoj, ko bo prejela 400 evrov, nakazanih prek agencije HomeAway rentals, ki da ureja take pogodbe, če najemodajalca ni v Sloveniji. Meni se je zdelo to dovolj logično, da sem sledila navodilom Berte Dudeka, ki je sicer pisal malo v moškem, malo pa v ženskem spolu, pa tudi malo v množini, a sem si rekla, nič, če je iz Poljske, mu še dobro gre. Vmes sem Dudeku (v resnici je to najbrž prebrisan moški) predlagala, da se poveževa prek družbenih omrežij, vendar na ta predlog ni odreagiral, mi je bil pa v veliko pomoč pri napotkih, kako naj mu hitro plačam 400 evrov. Ker sem julija imela že nekaj spodletelih poskusov najema, sem želela vse skupaj čim prej vse urediti. Vprašala sem nekaj sosedov, ki so že najeli stanovanje na tak način, in se jim ni zdelo nič spornega, saj je korona nehvaležen čas za turiste v Ljubljani in so lastniki zato morda znižali ceno. Stanovanje, ki so ga oglaševali, je bilo res čudovito in se ga za tako ceno, resnici na ljubo, tudi v času korone ne dobi.

Plačala in čakala

Ko sem prejela potrdilo o rezervaciji za dotično stanovanje, sem bila nagovorjena, naj plačam s kuponi Paysafecard. To sem počela prvič in pri tem čutila posebno vznemirjenje. Šlo mi je dobro. Zaprla sem se v mojo mini pisarno, da me ja kdo od domačih ne bi zmotil, in sledila navodilom poljskega Dudeka. Napotil me je v najbližji kiosk ali Petrol, Omv ali pa na Pošto Slovenije, povsod da lahko kupim bone. Obiskala sem kar našo vaško pošto, res so imeli te bone, in kupila štiri po sto evrov. Prejela sem izpisek nekih kod, te se morala poslati na naslov agencije, tako da sem samo odgovorila na njihovo elektronsko sporočilo. Takoj nisem vedela, kako naj to naredim, a Dudek mi je vseskozi stal ob strani. Bil je zelo potrpežljiv, uslužen in na voljo za vsa vprašanja. Ko sva zmagala, mi je napisal: »Mimogrede, zelo sem vesel, da ste vi moja najemojemalka.« In jaz sem mu verjela. Potem me je še vprašal, ali bi želela, da mi takoj pošlje ključe po pošti na moj domači naslov, in seveda sem odgovorila pritrdilno. No, potem je pa Dudek izginil. Ni se več javljal. Meni. Se je pa javljal mojim kolegom, ki sem jih prosila,  naj mu pišejo. Dudek je vsem po vrsti obljubljal stanovanje in se veselil novih evrov.

Tisti, ki pogosto spremlja oglase za oddajanje stanovanj, bo hitro opazil, da gre za kopijo spletne strani Homeaway in lažne logotipe, vendar nekdo, ki tega ne počne vsak dan, na to ne bo pozoren. Druga stvar je jezik, ki ga najemodajalec uporablja. V tem primeru je bila to dovolj dobra slovenščina, le pri spolih je najbrž Googlov prevajalnik malo zatajil.

Pojasnilo policijske postaje Ljubljana Center

Lažni oglasi niso redkost. Nisem edina, ki sem nasedla Dudeku. Najprej sem klicala na kranjsko policijsko postajo, in tam so me napotili na PP Ljubljana Center, saj je oglaševano stanovanje s tega območja. Moja prijava ni bila prva. Policisti tamkajšnje postaje že obravnavajo to goljufijo. Pri vseh ogoljufanih je bil postopek enak. Lažni ponudnik je odgovarjal avtomatično, z že vnaprej pripravljenim besedilom. Oglaševal je na Bolhi in tudi nekaterih družbenih omrežjih. Vsa korespondenca z vsemi je potekala le po elektronski pošti, če je kdo želel z njim govoriti po telefonu, se ni več javljal ali pa je željo ignoriral. Policisti glede sumov kaznivih dejanj goljufije  nadaljujejo  z  zbiranjem  obvestil  in  bodo o vseh ugotovitvah obvestili pristojno državno tožilstvo. 

»Vse morebitne  oškodovance, naprošamo, da o tem takoj obvestijo Policijsko postajo Ljubljana  Center na št. (01) 475 06 00. Priporočamo, da shranijo vso morebitno korespondenco in druga dokazila. Prav tako vsem občanom svetujemo previdnost pri takšnih najemih stanovanj po  spletu. V preteklosti smo že obravnavali posamezne primere goljufij pri oddaji apartmajev predvsem v času glavne turistične sezone. Tu je treba predvsem opozoriti, da odsvetujemo nakazovanje denarja v tujino, dokler se ne prepričamo, ali apartmaji in stanovanja sploh obstajajo oziroma kdo je oseba, ki oddaja apartma ali stanovanje, oziroma nimamo z osebo neposrednega stika. Slike stanovanja so običajno od drugih resničnih ponudnikov, identiteta ponudnika pa je lažna. O vsakem takem zaznanem primeru pa obvestite policijo,« je še zapisal policijski inšpektor Tomaž Tomaževic, predstavnik za odnose z javnostmi.

Težko priznam, da sem bila tako naivna, najbrž bom deležna posmeha bližnjih, a vam vseeno želim, da ne ponovite moje napake.

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja Jana.

Zarja Jana
Nova izdaja revije Zarja Jana