STANOVANJE ZA MILIJON IN VEČ?! V LJUBLJANI JE TAKIH VSAJ DUCAT

Najdražje nepremičnine pri nas – Luksuz, ki je povprečnemu državljanu bolj ali manj nedosegljiv

P.K.
14. 8. 2020, 06.48
Deli članek:

Trg nepremičnin se zaradi epidemije ni kaj dosti spremenil. Niti v delu, za katerega so si vsi to želeli, in sicer, da bi se znižale cene. To se je zgodilo samo pri najemninah, prodajne cene pa ostajajo bolj ali manj enake. Kakšna sploh je trenutna podoba trga, predvsem pa, do kod sežejo najvišje cene?

nepremicnine.net
V Vili Madeleine v soseski z veleposlaništvi še teče gradnja 165 kvadratov velikega stanovanja, ki stane milijon evrov.

S spletne strani, kjer je največ nepremičninskih oglasov, je razvidno, da se trenutno v Sloveniji prodaja okoli 6000 stanovanj v različnih cenovnih razponih.

Največ je tistih, za katera moramo odšteti do 200.000 evrov; do tega zneska je naprodaj okoli 3600 stanovanj, največ v Ljubljani; sledi cenovni razpon od 200.000 do 400.000 evrov, v katerem najdemo 1700 stanovanj, potem od 400.000 do 600.000 evrov, kolikor bi morali odšteti za malo več kot 300 stanovanj, od 800.000 evrov do enega milijona za stanovanje, ki ga prodajajo, želi 32 lastnikov, je pa na voljo tudi okoli 15 stanovanj, za katera je treba odšteti milijon evrov in več.

Najpogosteje se prodajajo dvo- in trosobna stanovanja (od 50 do 100 kvadratnih metrov), za katera bomo odšteli do okoli 200.000 evrov. Toliko denarja želijo lastniki iztržiti za nepremičnino, ki je stara okoli 30 let, po vsej verjetnosti pa še kako desetletje ali dve več. Večinoma so ta stanovanja adaptirana, vendar bolj v smislu »kozmetike«, ko je govor o estetskem učinku; kar predstavlja prebeljene stene in morda posodobljeno pohištvo. Če želimo kupiti sodobnejše stanovanje, novejšega letnika, se že premaknemo v višji cenovni razred, vsaj če imamo pod drobnogledom prestolnico države. Najmanj je sicer ta hip v ponudbi garsonjer, enosobnih in enoinpolsobnih oziroma zelo velikih, petsobnih stanovanj.

Najdražje je …

Poglejmo, katero stanovanje v Sloveniji se trenutno prodaja po najvišji ceni. Gre za petsobno stanovanje v Ljubljani, in sicer v četrtni skupnosti Šiška, v soseski Belle vie Tivoli. Zgrajeno je bilo leta 2018 in meri 217 kvadratnih metrov. Ima tri spalnice, eno delovno sobo ter velik dnevni prostor. Zanj želijo iztržiti skoraj dva milijona, natančneje kar 1.790.000 evrov. Agencija, ki ga trži, ga označuje za luksuzno v vseh pogledih. »Stanovanje se nahaja v neposredni bližini objema narave, parka Tivoli, ter hkrati živahnega centra Ljubljane. Italijanski arhitekti so stanovanje zasnovali premišljeno ter ga opremili z izbranimi materiali, opremo po meri, ki kupcu zagotavlja najvišji nivo bivanja,« se glasi vsebina oglasa.

Ima tudi dve terasi v skupni površini neverjetnih 260 kvadratnih metrov, kjer je tudi zunanja kuhinja. Nepremičnini pripadajo dve parkirni mesti in shramba. V njej so talno gretje, centralno hlajenje, alarm, oprema višjega ranga, pametna svetila, roloji in drugo, butične žarnice, kamin, posebni lestenci, vgrajen zvočni sistem in še kaj.

Primorski dragulj

Kot naslednje najdražje se na seznamu oglasov pojavi štirisobno stanovanje v Izoli, še enkrat večje od tistega v Ljubljani, saj je veliko skoraj 500 kvadratnih metrov, od tega terase predstavljajo 327 kvadratov. Zgrajeno je bilo pred tremi leti in stane milijon in pol evrov. Gre za moderen dom v dveh nadstropjih s pogledom na morje in zasebnim dvigalom. »Stanovanje na 499 kvadratnih metrih je mojstrovina oblikovanja in izdelave, ki vsebuje prefinjene detajle, elegantne murano lestence, dizajnerske svetilke, stene in stropove v barvi 'swarovski'. Panoramska okna po celotnem stanovanju nudijo obilico svetlobe in poglede na morje,« je v oglasu zapisala nepremičninska agencija, ki je prevzela prodajo stanovanja. Na terasah najdemo letno kuhinjo s krušno pečjo, bar in masažni bazen, v kleti pa je kar šest parkirnih mest in velika shramba.  

Nazaj v Ljubljano

Za 1.250.000 evrov lahko kupite štirisobno stanovanje v izmeri 206 kvadratnih metrov v strogem centru Ljubljane, s pogledom na Ljubljanico in Kongresni trg. V opisu nepremičnine piše, da gre za obnovljen staromeščanski objekt, v katerega so vgradili dvigalo. Samo kuhinja in dnevna soba z jedilnico merita več kot 60 kvadratnih metrov. Sledijo tri zelo prostorne spalnice in dve veliki kopalnici. »Stanovanje ima tudi veliko teraso v izmeri 28,3 kvadratnega metra, s katere se vidi Ljubljanica, ima še en manjši balkon, ki je v sklopu spalnic in obrnjen v notranjost – na dvorišče,« je navedeno v oglasni predstavitvi.

Zavijmo v diplomatsko četrt

V ljubljanski soseski z več veleposlaništvi in kulturnimi ustanovami, v bližini parka Tivoli, stoji elitna Vila Madeleine, v kateri je v drugem nadstropju za milijon evrov na voljo štirisobno stanovanje s skoraj 165 kvadratnimi metri površine. »Stanovanje obsega krasen povezovalni hodnik, dve kopalnici, dve sobi, od katerih ima ena ločen predel za garderobo, dnevno sobo v povezavi z jedilnico in izhodom v ložo ter ločeno kuhinjo,« piše v oglasu. Ker je nepremičnina še v fazi gradnje, agencija sporoča, da se lahko prilagodijo kupčevim željam, kar zadeva notranjo razporeditev in materiale. Vsi prostori, po besedah agencije, imajozagotovljeno osončenost ter hkrati primerno stopnjo intimnosti. Nepremičnina bo imela talno ogrevanje, pametne inštalacije, masiven parket in keramiko visokega standarda.