Bližamo se kritični meji

Dvakrat več importiranih primerov: večina mlajših od 30 let, prednjačijo moški

L.K.
13. 8. 2020, 12.48
Posodobljeno: 13. 8. 2020, 12.53
Deli članek:

Incidenca ostaja pod 10, a kako dolgo še?

Bobo
V sredo je bilo v Sloveniji opravljenih 856 testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 29 okužb.

Po tistem, ko so včeraj v Sloveniji opravili 856 testiranj in potrdili 29 primerov okužb z novim koronavirusom, je pred mikrofone stopila epidemiologinja Marta Grgič Vitek iz Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) bo ob 12.30 na NIJZ.

Uvodoma je razčlenila številke: v osmih od 29 potrjenih primerov je šlo za importirane; trije so lokalno pridobljene okužbe, spet trije povezane s prvimi, torej importiranimi. Šest je takih, za katere vir okužbe ni znan, preostali so še pod drobnogledom. Poudarila je, da gre večinoma za mlajše osebe – kar 20 od 29 jih je mlajših od 30 let, nekaj več je moških.

Čeprav 14-dneva kumulativna incidenca na 100.000 prebivalcev v Sloveniji ostaja pod 10, se v zadnjih dneh na račun visokih številk, kar se tiče novih okužb, povečuje. Kar pomeni, je poudarila, da se bližamo kritičnim številkam za obravnavo.

Dodala je še, da medtem ko smo še pred nekaj tedni govorili, da je lokalnega prenosa več kot pa importiranih primerov, je zdaj slednjih približno dvakrat več. Večina jih je iz sosednje Hrvaške, krivec zanje pa so, tako epidemiologinja, množične zabave na obalnih področjih.

21 občin

Po podatkih sledilnika za covid-19 je trenutno v Sloveniji 193 aktivno okuženih oseb, nove okužbe pa so v sredo potrdili v 21 občinah. Največ so jih potrdili v Mestni občini Ljubljana, in sicer pet. Po dve okužbi so potrdili še v občinah Ribnica, Domžale, Slovenj Gradec in Črnomelj. Po eno okužbo so potrdili v občinah Kranj, Celje, Ilirska Bistrica, Ig, Koper, Trbovlje, Ivančna Gorica, Nova Gorica, Sežana, Škofja Loka, Tržič, Borovnica, Duplek, Kostanjevica na Krki, Kungota in Piran.

Po podatkih sledilnika v sredo ni bilo potrjenih novih okužb med zaposlenimi v zdravstvu, prav tako ni bilo na novo okuženih med zaposlenimi in oskrbovanci domov starejših občanov.

V sredo je bilo v Hrastniku, kjer je žarišče okužbe, odvzetih 11 brisov, do tega trije v Domu starejši občanov. Vsi brisi so bili negativni, so sporočili z občine Hrastnik. V petek bo sicer znano tudi novo število že ozdravljenih oskrbovancev doma.

V Domu starejših občanov Novo mesto, kjer so v petek potrdili primer okužbe pri zaposleni, bodo danes ponovno testirali 57 stanovalcev negovalnega oddelka, kjer je okužena delala in 13 zaposlenih, ki so bili z njo v stiku in so v samoizolaciji. Pri prvem testiranju so bili vsi vzeti brisi negativni. Vsi stanovalci in zaposleni se sicer počutijo dobro in nimajo znakov okužbe, je direktorica doma Milena Dular povedala za STA.