Na otoku se je okužilo tudi več mladih turistov iz drugih držav

Okužbo v zadnjem mesecu potrdili pri 16 mladih, ki so se v Slovenijo vrnili s Paga

A.S.
7. 8. 2020, 18.39
Posodobljeno: 7. 8. 2020, 21.29
Deli članek:

Ali je otok Pag novo žarišče okužb pri naših južnih sosedih?

Profimedia
Na Pagu se je sicer okužilo več tujih mladih turistov, poleg Slovencev tudi Avstrijci, Nemci in Italijani.

Spomnimo:

V zadnjem tednu je bilo v Sloveniji 21 uvoženih primerov okužbe, od tega več kot polovica iz naše južne sosede. Ti prenosi se v večji meri pojavljajo pri specifični populaciji, torej mladih do 24 let. »To so udeleženci teh množičnih zabav, kjer je zelo veliko ljudi,« je danes pojasnila epidemiologinja Marta Grgič Vitek in poudarila, da koronavirus na teh zabavah širijo tuji turisti. 

Direktor NIJZ Milan Krek pa je kasneje za STA potrdil, da so v zadnjih štirih tednih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 16 mladih, ki so se v Slovenijo vrnili iz središča zabav in nočnega življenja na hrvaškem otoku Pagu, Zrč.

Poleg Slovencev tudi Avstrijci, Nemci in Italijani

Na Pagu naj bi se sicer okužilo več tujih mladih turistov, poleg Slovencev tudi Avstrijci, Nemci in Italijani. Z dopusta na tem hrvaškem otoku se je namreč vrnilo šest avstrijskih turistov, pri katerih so potrdili okužbo. Po navedbah deželnih oblasti v Spodnji Avstriji bi se lahko okužili na neki zabavi. V deželi Predarlsko pa so okužbo potrdili pri dveh povratnikih z dopusta pri naših južnih sosedih. 

Na Pagu naj bi se okužili tudi dve italijanski maturantki.

Tudi nemški portal T-online.de poroča, da se je z omenjenga otoka v Nemčijo vrnilo deset okuženih maturantov. Skupino 50 ljudi, med katerimi so bili okuženi maturanti, je na Pag organizirano pripeljala hamburška turistična agencija, v kateri sicer trdijo, da so bili maturanti na počitnicah devet dni ter da ni nujno, da so se vsi okužili na Hrvaškem. 

Podobnega mnenja je tudi hrvaška ministrica za šport in turizem Nikolina Brnjac, ki trdi, da v omenjenih primerih ni dokazov, da bi se turisti okužili prav na tem med mladimi priljubljenem otoku.