prosil za fotografije iz zraka

Libanonski predsednik prepričan, da je bila eksplozija posledica malomarnosti ali raketnega napada

A.S./STA
7. 8. 2020, 16.12
Posodobljeno: 7. 8. 2020, 16.12
Deli članek:

Torkova eksplozija, ki je zahtevala več kot 150 življenj, je bila posledica malomarnosti ali raketnega napada, je danes povedal libanonski predsednik Michel Aoun.

Reuters
Posledice torkove eksplozije v Bejrutu

"Možno je, da jo je povzročila malomarnost ali tuje vmešavanje z raketo ali bombo," je o vzroku torkove eksplozije v pristanišču v libanonski prestolnici dejal Aoun.

Dodal je, da je v četrtek francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki ga je sprejel v Bejrutu, osebno prosil za fotografije iz zraka. Tako bi lahko ugotovili, ali so bili v času eksplozije v zračnem prostoru letala ali rakete. "Če fotografij ne bomo mogli dobiti od Francozov, bomo prosili druge države," je 85-letni predsednik dejal v televizijskem intervjuju.

reuters
Posledice torkove eksplozije v Bejrutu

Libanonske oblasti so sicer doslej zatrjevale, da je eksplozijo povzročil požar v skladišču z 2750 tonami amonijevega nitrata.

Eksplozija je po zadnjih podatkih zahtevala 154 smrtnih žrtev, okoli 5000 ljudi je ranjenih. Pod ruševinami iščejo še okoli sto pogrešanih. Ker se veliko ranjenih zdravi na intenzivnih oddelkih, se oblasti bojijo, da bo žrtev še več. Uničena je polovica libanonskega glavnega mesta. Brez strehe nad glavo je ostalo do 300.000 ljudi.