Stanje v stranki DeSUS?

Rušenje Gantarja, zaposlovanje na lepe oči in kolektivni dopust

Mihael Korsika
6. 8. 2020, 19.30
Posodobljeno: 6. 8. 2020, 20.36
Deli članek:

Tesna zaupnica predsednice Desusa Aleksandre Pivec in podpredsednica stranke Anita Manfreda odkrito ruši ministra za zdravje Tomaža Gantarja, ki je obenem tudi predsednik sveta Desusa, opozarja naš vir blizu vrha stranke.

Bobo
Anita Manfreda (levo), Aleksandra Pivec in Tomaž Gantar januarja še zavezniki, danes že nasprotniki?

Ob tem želi v kabinetu kmetijske ministrice Pivčeve v sodelovanju s slednjo zaposliti svojo hčer. Manfrede nismo uspeli priklicati za komentar, saj je do 17. avgusta na dopustu.

Nezadovoljstvo nad delom predsednice Desusa Aleksandre Pivec in vlogo stranke v koaliciji so do zdaj izrazili že trije izmed desetih pokrajinskih odborov Desusa, in sicer ljubljanski, celjski in dolenjski.

O nezaupnici Pivčevi bi pred časom moral glasovati tudi pomurski pokrajinski odbor, a glasovanja ni bilo. Vzrok za neglasovanje je po naših informacijah poročanje medijev, ki so že pred tem razkrili, da bo tudi omenjeni odbor Pivčevi izglasoval nezaupnico, zato so glasovanje o tem prestavili na eno izmed prihodnjih sej. »Sprejeli pa so sklep, da ne podpirajo trenutne politike stranke na državni ravni in da bodo njihovi predstavniki na svetu stranke glasovali za izstop iz koalicije,« nam je razkril zanesljiv vir.

Več nezadovoljnih kot zadovoljnih

V poslanski skupini Desus so od predsednice stranke Aleksandre Pivec enotno zahtevali konkretna pojasnila o ravnanjih, povezanih z obiskom podjetja Vinakras in občine Izola. Sprva so pričakovali, da Pivčeva na sestanek v državni zbor prišla že v petek, a ker je ministrica po izbruhu afere odšla na dopust, bo srečanje po zadnjih informacijah v ponedeljek.

In kakšna je »moč« posameznih pokrajinskih odborov? Pridobili smo dokument o številu članov s plačanimi članarinami pred januarskim kongresom stranke Desus, ki je bil podlaga za izračun števila delegatov. Koliko delegatov ima posamezni pokrajinski odbor, je sicer odvisno od števila plačanih članarin in dobljenih glasov na zadnjih parlamentarnih volitvah.

Ljubljanski, celjski in dolenjski pokrajinski odbor so imeli na januarskem kongresu, na katerem je Pivčeva premagala dolgoletnega predsednika stranke Karla Erjavca, od 200 delegatov skupno 101 predstavnika. Če upoštevamo še delegate iz pomurskega odbora, ki prav tako ne podpirajo trenutne politike stranke na državni ravni, bi bilo trenutno nezadovoljnih 120 delegatov. Ob tem velja spomniti, da je Pivčevo na januarskem kongresu podprlo 143 delegatov.

Trije pokrajinski odbori Desusa (Severna Primorska, Podravje in Koroška), ki so do zdaj izrazili podporo Pivčevi, pa so na zadnjem kongresu skupaj premogli le 40 delegatov.

Pokrajinska odbora Koroška in Severna Primorska sta sicer najmanjša strankina pokrajinska odbora, v slednjem pa beležijo najnižje število plačanih članarin.

Številni izstopi iz stranke na severnem Primorskem

Na dan 30. oktobra lani je članarino poravnalo le 160 članov, do danes pa se je število članov po naših informacijah občutno zmanjšalo. »Število članov še naprej upada. Samo iz občinskega odbora Kobarid je prejšnji mesec izstopilo deset članov, tako da so zdaj ostali le še štirje. Podoben osip je tudi v drugih občinskih odborih,« je razkril naš vir blizu vrha Desusa. Po oceni poznavalcev razmer ima tako pokrajinski odbor manj kot 100 članov.

Čeprav imajo najnižje število plačanih članarin izmed vseh pokrajinskih odborov, pa iz pokrajinskega odbora Severna Primorska prihajajo trije goreči podporniki Pivčeve, in sicer podpredsednica stranke in predsednica občinskega odbora Šempeter Vrtojba Anita Manfreda, predsednik občinskega odbora Renče-Vogarsko Ivan Lipovešek in član izvršilnega odbora Desusa Aleš Dugulin.

Anita Manfreda, sicer direktorica občinske uprave Brda, je tudi članica uredniškega sveta vlade iz vrst Desusa. Gre za pomemben vladni organ za usklajevanje kadrovanja in zaposlovanja. »Kot izjemno ambiciozna oseba je želela imeti odločujočo vlogo pri imenovanju nadzornikov in direktorjev v šempetrski bolnišnici. Tako je v nadzorni svet bolnišnice spravila Vanjo Centič, ki je dva tedna prej postala članica Desusa,« je pojasnil naš vir. Ob tem se postavlja vprašanje, ali želi Manfreda s ponudbami za dobro plačane funkcije v stranko privabi nove člane, seveda lojalne tako Manfredi kot tudi Pivčevi.

Manfreda je po navedbah vira želela za direktorja bolnišnice pripeljati nekdanjega direktorja novogoriškega zdravstvenega doma Marjana Pintarja, a je na njeno žalost vršilec dolžnosti postal Ernest Gortnar. »Želja Anite Manfreda, česar niti ne skriva več, je postati ministrica za zdravje, zato že odkrito ruši ministra Gantarja,« je dejal naš vir.

Po njegovih besedah želi zdaj Manfreda poskrbeti tudi za svojo hčer, ki je trenutno kot svetovalka za delo na mednarodnih in nacionalnih projektih zaposlena v regijski razvojni agenciji iz Nove Gorice.

Skupaj s Pivčevo si prizadevata, da bi G. Manfreda postala svetovalka za pridobivanje evropskih sredstev v kabinetu Pivčeve, kjer bi jo zaposlili v okviru ministričine kvote.

Za komentar na ostre obtožbe smo želeli povprašati Manfredo, vendar se na telefonski klic ni odzvala, pozneje pa je le sporočila, da je do 17. avgusta na dopustu. Ta teden sta sicer na dopust odšla tudi ministrica Pivčeva in tiskovni predstavnik stranke.

Skupen interes v desetmilijonskem projektu?

Kot že zapisano, med vplivnejše člane spada tudi nekdanji policist, danes pa prokurist gradbenega podjetja Sigma, d. o. o., Aleš Dugulin. Lastnika obrtno gradbenega podjetja sta sicer Dugulin in njegova hči, nadzore na gradbiščih za Sigmo pa izvaja tretji vplivni član pokrajinskega odbora Severna Primorska Ivan Lipovšek s podjetjem BSI inženiring.

»Na Primorskem so glasna in odkrita razmišljanja, da so Anita Manfreda, Aleš Dugulin in Ivan Lipovšek združili moči, da bi se dokopali ali pa bili poleg velikega projekta izgradnje zadrževalnika Vogršček – podizvajalci Kolektorju CPG,« je še razkril naš vir. Posel je vreden več kot 10 milijonov evrov.