Kot je za Televizijo Slovenija (TVS) pojasnil vodja oddelka za zaščito in reševanje na Mestni občini Koper Igor Rakar, so težave nastale predvsem zaradi velikih količin dežja v zelo kratkem času, saj vodi ni uspelo odtekati. Posledično so bile poplavljene marsikatere ulice in bivalni prostori.

Poveljnik koprske gasilske brigade Denis Glavina je za STA pojasnil, da je trenutno težko oceniti, kje je nastalo največ škode, a sta jo po njegovi oceni najhuje odnesla dijaški dom v Portorožu in Ortopedska bolnišnica Valdoltra.

Močni sunki vetra so izruvali nekatera drevesa, zalilo je tudi nekaj notranjih prostorov bolnišnice. Eno izmed dreves je padlo na stavbo bolnišnice, poškodovalo del strehe in v celoti uničilo zasteklitev, pa so za STA sporočili iz bolnišnice.

kamp-ankaran, neurje
Bobo
Posledice ponedeljkovega neurja v kampu v Ankaranu.

Posledice neurja odstranjevali tudi zaposleni v bolnišnici

Poleg koprskih in hrvatinskih gasilcev so posledice neurja pomagali odstranjevati tudi zaposleni v bolnišnici. Gasilci so že odstranili večja podrta drevesa in sprostili intervencijske poti, tako da je delovanje bolnišnice zopet neokrnjeno. Odstranjevanje posledic bo sicer potekalo še nekaj dni. Bolnišnica ima urejeno zavarovanje premoženja, zato bo večji del nastale škode krila zavarovalna polica, so še pojasnili.

Po besedah Glavine so gasilci do jutranjih ur opravili skupno 82 intervencij, na terenu pa je bilo okoli 100 gasilcev. Večino dela je predstavljalo odstranjevanje podrtih dreves, soočili pa so se tudi z zamakanjem objektov, podrtimi dimniki in odkritimi strehami. Ponekod je poškodovalo tudi električno in telefonsko napeljavo. Sredi dneva je bilo sicer odprtih še okoli šest, sedem intervencij.

Še vsaj tri intervencije imajo odprte tudi piranski prostovoljni gasilci. Pri teh bodo gasilci potrebovali pomoč avtolestve in pa večjega števila gasilcev, je za TVS dejal Peter Ventin iz Prostovoljnega gasilskega društva Piran.

kamp-ankaran, neurje
Bobo
Posledice ponedeljkovega neurja v kampu v Ankaranu.

Drevesa ruvalo tudi na območju Divače ter Ilirske Bistrice

Močno neurje je zajelo tudi del občine Pivka, kjer je podrlo več dreves. Po trenutnih informacijah pri tem sicer ni nastala večja škoda, je za STA sporočil pivški župan Robert Smrdelj.

Drevesa je ruvalo tudi na območju Divače ter Ilirske Bistrice, kjer je v naselju Vrbovo meteorna voda zalivala klet stanovanjskega objekta, v naselju Koseze pa ga ogrožala. V naselju Brezovo Brdo v občini Hrpelje-Kozina je močan veter odkril del strehe gospodarskega objekta, v naselju Golac pa je podrto drevo poškodovalo električne vodnike. V Ajdovščini je veter odkril streho stanovanjske hiše, je še zapisano na spletnem portalu uprave za zaščito in reševanje.

Tudi danes ne bo mirno

Danes čez dan in zvečer so možna krajevna neurja, ki so najbolj verjetna predvsem v južni in deloma vzhodni Sloveniji, opozarja Agencija RS za okolje. Po nočnem neurju je večina rek začela upadati, Drava, Mura, Krka in Sava Bohinjka pa še naraščajo. Danes in v sredo bodo naraščale tudi reke v južni in jugovzhodni Sloveniji, zlasti Krka s pritoki in Kolpa.