PREVIDNA Z NAPOVEDMI

Teršek in Gale še skrivnostna glede političnih ambicij

L.T.
29. 7. 2020, 19.30
Deli članek:

Ustavni pravnik in žvižgač z napovedmi glede morebitnih političnih ambicij še previdna

Bobo
Gale je trenutno na dopustu, a je v preteklih dveh mesecih navezal mnoge nove stike.

Ustavni pravnik Andraž Teršek, ki se mu čez parlamentarno sito že v drugo ni uspelo prebiti med ustavne sodnike, je na ustavno sodišče vložil pritožbo. Zahteva ustavno presojo ravnanj predsednika republike Boruta Pahorja in presojo poslovnika državnega zbora.

Pahor mu je kršil osebno dostojanstvo

»Z ravnanjem v celotnem postopku mi je predsednik republike krnil ustavno in temeljno človekovo pravico do osebnega dostojanstva,« je Teršek pojasnil za medije. Moti ga, da se Pahor v postopku kandidature z njim ni niti enkrat srečal niti nista izmenjala nobene besede. Do njega ni stopil tudi po glasovanju.

STA
Poslanci se morajo opredeliti bodisi za ali proti; Teršek razlaga, da ustava ne pozna neveljavnih glasovnic.

Ustavni pravnik: Neveljavne glasovnice protiustavne

Glede poslovnika DZ Terška motijo neveljavne glasovnice. Ko je DZ glede njega glasoval, je bilo kar osem glasovnic neveljavnih, zanj pa je glas dalo 42 poslancev, kar je štiri premalo. Poslanske skupine, ki so mu sicer zagotavljale glasove, nato niso želele priznati, katere so oddale neveljavno glasovnico. Teršek je prepričan, da poslanci tako ne bi smeli glasovati. »Opredeliti se morajo bodisi za bodisi proti,« trdi.

Teršek zato ustavnemu sodišču predlaga naj glasovanje razveljavi in DZ naloži, naj o njegovi kandidaturi za ustavnega sodnika glasujejo ponovno, torej že tretjič. Teršek je nadalje z zahtevo za dostop do informacij javnega značaja od DZ zahteval vpogled v neveljavne glasovnice, a je DZ njegovo zahtevo zavrnil.

O političnih ambicijah Teršek še molči

Povedano po domače; Terška so v eni od poslanskih skupin peljali na limanice in mu ne namenili obljubljenih glasov. Nenavadno bi bilo, če bi na ponovnem glasovanju te glasove dobil ali ne bi ta skupina poslancev preprosto glasovala proti njemu. Javen nastop na družbenem omrežju Facebook in široka javna podpora, ki jo je Teršek tam prejel, pa daje slutiti, da bi Teršek lahko imel širše – politične ambicije. Teršek na naša vprašanja glede tega ni odgovarjal.

Bobo
Gale za zdaj le kolesari.

Gale navezuje nove stike

Žvižgač Ivan Gale, ki je razkril sporne posle nabave mask na Zavodu za blagovne rezerve RS, je za revijo Nova spregovoril tudi o svojih političnih ambicijah. »Razmišljam predvsem, kako lahko pripomorem k temu, da se Slovenija reši vse 'navlake', ki se je nabrala od osamosvojitve. Kaj bo prinesla prihodnost, še ne vem. Bom pa politično gotovo bolj aktiven kot v preteklosti,« je dejal Gale.

Dodal je, da mu je žvižgaštvo življenje obrnilo na glavo, saj je spoznal »mnoge ljudi, ki jim ni vseeno, kaj se dogaja v naši državi«. »Če bi naenkrat prišlo v javnost vse, kar sem slišal od ljudi v zadnjih dveh mesecih, bi verjetno številni vidni politiki in gospodarstveniki v strahu še isti dan bežali iz države,« je bil jasen Gale.