Vrhovno sodišče razsodilo

AVK mora odvzete Mercatorjeve delnice nemudoma vrniti Agrokorju

A.S./STA
29. 7. 2020, 17.10
Deli članek:

Vrhovno sodišče je razsodilo, da je treba Mercatorjeve delnice, ki so bile s sklepom Javne agencije RS za varstvo konkurenco (AVK) konec lanskega leta začasno odvzete, nemudoma vrniti Agrokorju. V njegovi pravni naslednici Fortenovi zdaj načrtujejo prenos Mercatorja v svojo skupino najpozneje do konca tega leta.

Bobo
AVK je Agrokorju delnice Mercatorja začasno odvzela sredi lanskega decembra, da bi tako zavarovala izvršitev odločbe o prekršku, s katero mu je zaradi domnevno storjenega prekrška pri prevzemu polnilnice vode Costella odmerila globo v znesku 53,9 milijona evrov.

AVK je Agrokorju delnice Mercatorja začasno odvzela sredi lanskega decembra, da bi tako zavarovala izvršitev odločbe o prekršku, s katero mu je zaradi domnevno storjenega prekrška pri prevzemu polnilnice vode Costella odmerila globo v znesku 53,9 milijona evrov. Delnice Mercatorja je v imenu države oz. AVK zasegla Finančna uprava RS.

Vrhovno državno tožilstvo RS je na Vrhovno sodišče RS vložilo zahtevo za varstvo zakonitosti, v kateri je trdilo, da je AVK Mercatorjeve delnice Agrokorju odvzela nezakonito. Vrhovno sodišče je tej zahtevi ugodilo s pravnomočno sodbo, zoper katero ni možnosti pritožbe, ter postopek zavarovanja ustavilo. S tem je Agrokorju omogočilo nemoteno razpolaganje z delnicami, so danes sporočili iz Fortenove.

Po mnenju vrhovnega sodišča AVK nima pravne podlage za izdajo odločbe o odvzemu Mercatorjevih delnic. V skladu z zakonom o prekrških se lahko odloči o zaplembi premoženja, če "se je bati, da se bo storilec med postopkom o prekršku ali do izvršitve odločbe skril ali odšel neznano kam ali v tujino", vendar pa je kaj takšnega za pravno osebo po ugotovitvah vrhovnega sodišča konceptualno nemogoče.