otvoritev prenovljenega kraškega dvorišča

V zadrugi Vinakras trdijo, da ministričin obisk ni bil načrtovan kot promocija zadruge

G.G./STA
27. 7. 2020, 16.46
Posodobljeno: 27. 7. 2020, 16.50
Deli članek:

V zadrugi Vinakras so zavrnili vsa namigovanja in govorice o korupciji glede junijskega gostovanja kmetijske ministrice Aleksandre Pivec. Kot so pojasnili, obisk nikoli ni bil načrtovan kot promocija zadruge, namen objavljenega videoposnetka, ki da ga nekateri mediji predstavljajo kot promocijski video, pa je prikaz ministričinega obiska.

Bobo
Fotografija ni promocijska.

Da se je ministrica 25. in 26. junija s svojo družino na povabilo Vinakras mudila na Krasu, kjer je nastal tudi promocijski video, je v četrtek prvi poročal spletni Dnevnik. Pivčeva, sicer tudi predsednica DeSUS, je v nedeljo v zapisu na Facebooku poudarila, da je stroške nastanitve zase in za svoja sinova med junijskim gostovanjem na Krasu plačala sama. Če bo treba, bo račun pokazala pristojnim institucijam.

V zadrugi Vinakras so danes v sporočilu za javnost pojasnili, da je bil namen obiska Pivčeve otvoritev prenovljenega kraškega dvorišča, predstavitev realnega stanja kmetijstva na Krasu ter pomembnosti in nujnosti povezovanja kmetijstva in turizma. Našteli so tudi dejavnosti ministrice na obisku, med katerimi so bili ogled vinogradov, srečanje z župani in kmeti, pa tudi obisk kamnoloma Lipica, jame Vilenica in botaničnega parka v Sežani.

Komentirali so tudi očitke glede objavljanega videoposnetka. V njem je po navedbah Vinakras zajetih več različnih podjetij, mladih vinarjev in turističnih točk na območju Krasa. "Dobronamerno smo želeli v spomin in prikaz dejanskega stanja kmetijstva in turizma na Krasu združiti posnetke v video predstavitev," so zapisali.

Ob tem zavračajo namigovanja o korupciji, ki da jih izpostavljajo nekateri novinarji. V zadrugi Vinakras nimajo "nikakršne potrebe in niti želje, da bi s takimi namišljenimi zadevami oz. koruptivnimi dejanji uresničevali svojo začrtano pot". Taki očitki so do zadruge Vinakras in do njenega vodstva nedopustni in zlonamerni, saj mečejo senco dvoma na dogodke, ki se sploh niso zgodili, so poudarili. Izpostavili so tudi, da je tako delovanje zadruge kot vodstva politično nepristransko, zato se "v trenutno aktualno dogajanje, ki postaja iz dneva v dan vedno bolj politično obarvano", ne bodo spuščali.

POP TV je sicer v soboto poročal, da so pridobili elektronsko komunikacijo, iz katere je razvidno, da je izlet s službenega elektronskega naslova urejala podpredsednica stranke DeSUS in direktorica občinske uprave v Brdih Anita Manfreda. Tudi tisti del izleta, ki naj bi bil po navedbah Pivčeve zaseben. V podjetju Vinakras pa so pojasnili, da so Pivčevi plačali kosilo.

Komisija za preprečevanje korupcije zadevo preučuje v predhodnem preizkusu, v okviru katerega preveri, ali obstaja sum kršitev iz pristojnosti komisije, in se na podlagi tega odloči o nadaljnjem postopku.

V nedeljo zvečer se je oglasil tudi premier Janez Janša, ki je na Twitterju zapisal, da od članov vlade pričakuje promoviranje domačih podjetij in kmetov.