Posledice ukrepov zaradi koronavirusa na hrvaškem

Vedeli so, da bo v turizmu slabša bera, takšni pa so podatki za julij

G.G./STA
27. 7. 2020, 16.59
Posodobljeno: 27. 7. 2020, 17.36
Deli članek:

Na Hrvaškem so od začetka julija do danes našteli dva milijona turističnih obiskov, kar je 46 odstotkov manj kot v enakem lanskem mesecu, je danes sporočila Hrvaška turistična skupnost (HTZ). Kot so dodali v skupnosti, je bilo največ turistov iz Nemčije in Slovenije, njihov delež je dosegel 90 odstotkov lanskega.

Bobo
Na hrvaški obali manjkajo Britanci in Američani.

Na Hrvaškem so imeli v tekočem mesecu 14,7 milijona turističnih nočitev, kar predstavlja približno 59-odstoten delež nočitev iz enakega obdobja lani, so zapisali v HTZ sporočilu za javnost. Poudarili so, da so 1,8 milijona obiskov in 12,5 milijona nočitev ustvarili turisti iz drugih držav, to pa predstavlja 51-odstoten delež obiskov in 56-odstoten delež nočitev iz enakega obdobja lani.

Hrvaški turisti so medtem dosegli 90-odstotkov lanskih obiskov in 78-odstotni delež lanskih nočitev.

Od 1. do 26. julija je bilo največ turistov na Hrvaškem iz Nemčije, njihov delež je dosegel 92 odstotkov lanskih obiskov. Sledijo Slovenci z 91 odstotki ter Poljaki in Čehi s približno 82 odstotki lanske realizacije, so še zapisali v skupnosti. Kot so dodali, je bilo doslej julija največ turistov v Rovinju, Medulinu, Crikvenici, Poreču, Umagu in Splitu.

Direktor HTZ Kristjan Staničić je ocenil, da so dosedanji julijski turistični rezultati dobra napoved za avgust. Kot je dodal, je trenutno na počitnicah na Hrvaškem približno 700.000 ljudi. Izpostavil je še pomembnost odgovornega obnašanja vseh, da bi obdržali podobo Hrvaške kot varne turistične destinacije v času pandemije bolezni covid-19.