Odziv Levice

Ponovno odprtje trgovin "sol na rano 30.000 zaposlenim v trgovini"

S.R./STA
23. 7. 2020, 18.55
Posodobljeno: 29. 3. 2023, 08.42
Deli članek:

Odločitev vlade, ki je znova omogočila delovanje trgovin ob nedeljah, je po mnenju Levice sol na rano 30.000 zaposlenim v trgovini.

STA
Levica namerava jeseni preprečiti "izigravanje referendumske volje" o nedeljskem zaprtju trgovin.

"Vladajoča politika je pokazala, da je zmožna 17 let zavlačevati z na referendumu izraženo voljo," so navedli in poudarili, da bodo jeseni ob nadaljevanju obravnave njihovega predloga poskušali doseči zaprtje. "Spomnimo, da bi lahko bile trgovine ob nedeljah zaprte že od avgusta dalje, v skladu s prvotnim predlogom Levice, ki mu je bila obljubljena podpora absolutne večine poslancev. To se ni zgodilo, ampak je bilo odločanje prestavljeno na jesen - po zaslugi škodljivega amandmaja, pod katerega se je podpisala mešana skupina poslancev na čelu s SMC, SAB in SDS," so navedli v Levici. 

Kot je ocenil koordinator Levice Luka Mesec, so omenjeni poslanci najprej preprečili, da bi bil zakon o zaprtju trgovin ob nedeljah sprejet še pred poletjem, danes pa so vladne stranke preklicale še odlok, po katerem zaposlenim v trgovini vsaj ob korona krizi ni bilo treba delati ob nedeljah. Zato v Levici zagotavljajo, da bodo jeseni storili vse, da spravijo zakonodajni predlog nazaj na prvotne tirnice. 

Predlog novele

DZ je prejšnji teden namreč opravil drugo obravnavo predloga novele zakona o trgovini, po kateri bodo trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte. Izjeme bodo manjše trgovine na posebnih območjih in manjše trgovine podjetnikov ali pravnih oseb. Tretjo obravnavo predloga bo opravil na naslednji seji. 

Po predlogu bodo morale biti trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte, razen prodajaln do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, avtobusnih in železniških postajah, letališčih, v pristaniščih, namenjenih za javni promet, in na mejnih prehodih ter v bolnišnicah. 

Prav tako bodo glede na predlog lahko odprte tiste tako velike prodajalne samostojnih podjetnikov ali pravnih oseb, v katerih bodo v teh dneh delali podjetniki ali zastopniki pravnih oseb oz. prokuristi v teh osebah sami in - po sprejetem dopolnilu SMC - skupaj z njimi tudi dijaki in študentje ter osebe, ki lahko opravljajo začasno ali občasno delo. Dopolnilo so po navedbah Levice podprli poslanci SMC, SDS in SAB. Zaradi sprejetega dopolnila DZ tretjega branja ni opravil prejšnji teden, ampak ga bo na naslednji seji, ki bo jeseni.