Poziva k dialogu

Sušnik o dogajanju v DeSUS: "Sloveniji bi tak razplet prej škodil, kot pa koristil"

S.R./STA
23. 7. 2020, 17.33
Posodobljeno: 23. 7. 2020, 17.37
Deli članek:

Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Janez Sušnik je ob burnem dogajanju v DeSUS pozval k dialogu in premostitvi nesoglasij. V zvezi namreč menijo, da volitve na pol mandata ne bi bile produktivne.

STA
Sušnik poziva k dialogu in premostitvi nesoglasij v DeSUS.

Politično usmeritev DeSUS naj vodi predsednica z organi stranke, po možnosti s čim večjim konsenzom, da ne bi prišlo do ponovnega oškodovanja upokojencev, poudarja Sušnik

"Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) se ne vtika v politiko in delo vlade, vendar menimo, da ne bi bilo najbolj produktivno, da bi na pol poti štiri letnega mandata in predsedovanja EU prišlo do novih volitev. Sloveniji bi tak razplet prej škodil, kot pa koristil," je v današnjem sporočilu za javnost tik pred sejo izvršnega odbora DeSUS posvaril Sušnik. 

Dodal je, da v zvezi sledijo političnemu dogajanju in diametralno nasprotujočim si stališčem politike v DZ, ki so jim včasih nerazumni, ampak trdno zastopajo stališče, da je potrebno težave reševati z dialogom za dobrobit vseh upokojencev. 

O prvi ekipi in rezervistih

Danes popoldne v gostišču Livada poteka seja izvršnega odbora stranke DeSUS, na kateri razpravljajo o razmerah v stranki.

"Gol lahko zabiješ nasprotniku edino tako, da aktivno sodeluješ v igri. Če sediš na rezervni klopi, se kaj takega ne more zgoditi," je v prispodobi pojasnil Sušnik. Zato je vse aktivne člane zveze, ki so hkrati tudi funkcionarji stranke DeSUS, pozval: "Zdržite, premostite nesoglasja in nasprotovanja vodstvu stranke in jih rešujte v času predvolilnih aktivnosti, saj se lahko kakršnakoli prehitra odločitev vrne kot bumerang v hrbet slovenskih upokojencev." 

Med drugim je posvaril pred nevarnostjo vnovičnega oškodovanja upokojencev v težkih časih, kot se je po njegovih navedbah to že zgodilo v letih 2010 do 2015, ko se pokojnine niso usklajevale in so bili upokojenci prikrajšani za 8,6 odstotka izplačil, ki se zdaj postopoma, z izrednimi uskladitvami, ta izpad zmanjšuje. "Tudi za letos se potihoma pričakuje dva odstotka izredne uskladitve, in sicer v zadnjem trimesečju tega leta," je pojasnil Sušnik.

Korektni odnosi

Spomnil je še, da je v Zdusu veliko članov, ki so povsem apolitični, precej je tudi simpatizerjev te ali one politične opcije, mnogo pa tudi takih, ki so aktivno vpeti v katero od strank. Veliko članov Zdusa je članov DeSUS. 

V krovni upokojenski organizaciji po navedbah predsednika gojijo korektne odnose do vseh političnih strank, ki si želijo njihovega mnenja ali sodelovanja pri konkretnih projektih ali programih. V interesu zveze pa je, da DeSUS ne izgubi statusa parlamentarne stranke, saj je precej predlogov za izboljšanje položaja slovenskih upokojencev prišlo tudi iz vrst poslancev te stranke, posledično pa tudi do same uresničitve predlogov, je še poudaril. 

O podpori predsednici DeSUS Aleksandri Pivec ali delovanju stranke v koaliciji so v zadnjih tednih razpravljale skoraj vse od desetih pokrajinskih organizacij DeSUS, rezultati pa so različni. Vodstvo stranke je 9. julija izreklo podporo Pivčevi in nadaljnjemu delu v koaliciji skladno s koalicijsko pogodbo, a nemiri niso potihnili. Danes bo o razmerah razpravljal izvršilni odbor.