Nakazila z osebnega računa

Nenavadni denarni tokovi v Desusu

Luka Tetičkovič
22. 7. 2020, 19.30
Deli članek:

Generalni sekretar Desusa Damjan Stanonik je kot asistent evropskega poslanca Iva Vajgla članici stranke pomotoma nakazal slaba dva tisočaka za plačilo prevoza. Pomoto so popravili, a se je ob tem opazilo, da je denar prišel z njegovega osebnega računa za prevoz, ki ga ni bilo.

Dreamstime
Predsednica lokalnega odbora Desusa je na svoj račun prejela denar za avtobusni prevoz, ki ga v resnici ni bilo. Ko je zadevo hotela razčistiti, so jo pometli pod preprogo.

Predsednica enega o občinskih odborov stranke Desus je med prejšnjim sklicem Evropskega parlamenta, ko je barve Desusa v Evropi zastopal Ivo Vajgl, na svoj račun od njegovega asistenta Damjana Stanonika prejela slaba dva tisočaka evrov.

Vlada RS
Damjan Stanonik, generalni sekretar Desus.

Aleksićeva nam je pojasnila, da je bil Stanonik takrat vodja obiskovalcev, zato mu je Evropski parlament na osebni račun nakazal denar za povračilo stroškov.

Omenjena članica Desusa se od zadeve zdaj distancira, vendar v našem pogovoru po telefonu nepravilnosti ni zanikala. Po informacijah našega vira je denar takrat Stanoniku hitro vrnila, a je želela, naj se zadevi pride do dna, saj ji ni bilo jasno, zakaj je bil denar nakazan s Stanonikovega osebnega računa in za prevoz, ki ga domnevno ni bilo.

Stanonik: Denar ni šel z mojega računa

Namen nakazila je bilo plačilo stroškov prevoza za obisk občinskega odbora pri evropskem poslancu Vajglu. »Za skupine obiskovalcev se zmeraj nakaže denar in nakazilo je takrat pomotoma nakazala zaposlena v ljubljanski pisarni evropskega poslanca,« se zadeve spominja Stanonik, ki smo ga priklicali na mobilno številko. Z zgodbo je bil Stanonik sicer dobro seznanjen, a je eksplicitno zanikal, da bi denar nakazoval on ali celo s svojega osebnega računa, saj da je bil denar nakazan z računa evropske pisarne.

Bobo
Jelena Aleksić, nekdanja asistentka Iva Vajgla

Aleksićeva: Denar je šel z njegovega računa

Stanonik je danes državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo in generalni sekretar stranke Desus. Kariero je začel kot predsednik občinske uprave Občine Vodice, kjer je kasneje vodil tudi komunalno podjetje. Nato je kariero nadaljeval na ministrstvu za zdravje, na ministrstvu za zunanje zadeve ter kot asistent Iva Vajgla.

Takrat je bila v ljubljanski pisarni zaposlena Jelena Aleksić, h kateri nas je Stanonik usmeril z navodilom, naj njegove trditve preverimo še pri njej. Aleksićeva njegove zgodbe ni potrdila na način, kot jo je povedal sam. »V enem primeru je res prišlo do napake, ko sem nekdanjemu asistentu g. Vajgla, Damjanu Stanoniku, napisala napačno številko bančnega računa, na katerega bi moral nakazati denar za plačilo avtobusnega prevoza skupine obiskovalcev Evropskega parlamenta v Bruslju,« je povedala.

Stanonik »je bil namreč tudi vodja skupine obiskovalcev, zaradi česar je po pravilih Evropskega parlamenta od tega prejel denar za povračilo stroškov, ki so nastali ob izvedbi obiska skupine v Evropskem parlamentu. Po vračilu denarja je bil denar nakazan na pravi naslov,« je pojasnila Aleksićeva.

Vajgl naj temu ne bi posvetil potrebne pozornosti

Naš vir blizu vrha stranke Desus dodaja, da je bil o tem osebno obveščen tudi Vajgl, ki so ga opozorili tudi na domnevno pogosta nakazila sredstev njegove pisarne na račun asistenta Stanonika, a naj zadevi ne bi posvetil dovolj skrbi, da bi se tovrstne prakse prekinile. 

Bobo
Ivo Vajgl