stanje na Hrvaškem

Pri južnih sosedih več kot 100 novih primerov, dnevni porast okužb v Istri

A.S./STA
22. 7. 2020, 16.21
Posodobljeno: 22. 7. 2020, 16.23
Deli članek:

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu ob 1279 testiranjih zabeležili 108 novih primerov okužb z novim koronavirusom, od tega 40 v vukovarsko-sremski županiji na vzhodu države, je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu potrdil hrvaški minister za zdravje Vili Beroš.

Profimedia
Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu ob 1279 testiranjih zabeležili 108 novih primerov okužb z novim koronavirusom.

Na Hrvaškem je po besedah Beroša trenutno 1127 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 143 ljudi, med njimi so jih devet priključili na ventilatorje. Včeraj sta v bolnišnici v Osijeku od torka s covidom-19 umrla moška, stara 74 in 75 let.

Največ, 40 novih okužb so od torka popoldne potrdili v vukovarsko-sremski županiji. Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je povedal, da je bila več kot polovica tistih, ki so se okužili na novo, na poroki v vasi Ivankovo, ki je že znano žarišče okužb.

Izpostavil je, da je bilo v zadnjem dnevu več primerov kot ponavadi tudi v istrski županiji, kjer so zabeležili 19 novih okužb. Capak je dejal, da je med na novo okuženimi v Istri tudi turist, a ni povedal, iz katere države.

Ocenil je še, da je število okužb med turisti na Hrvaškem zanemarljivo v primerjavi s številom tistih, ki so se v zadnjem mesecu dni okužili v nočnih klubih ter na porokah in podobnih množičnih družabnih dogodkih, kot so krsti, birme ali proslavljanja mature.

Kar se tiče ostalih županij ob hrvaški obali, so 16 novih primerov potrdili v splitsko-dalmatinski županiji, po dva pa v primorsko-goranski in šibeniško-kninski. V ostalih županijah je bilo skupno 31 novih primerov, pri čemer v petih županijah ni bilo novih okužb.

Skupni podatki za celotno državo se sicer ne ujemajo vedno s podatki posameznih županijskih štabov zaradi različnega časa objave podatkov nekaterih štabov.

Od 25. februarja, ko so imeli na Hrvaškem prvo okužbo z novim koronavirusom, so potrdili 4530 okužb, od tega je 3278 ljudi že okrevalo. Covidu-19 je doslej podleglo 125 ljudi.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je dejal, da se zaenkrat niso odločili poostriti epidemioloških ukrepov za družabne dogodke, ker menijo, da ne bi bilo pošteno do organizatorjev tovrstnih zasebnih prireditev, ki spoštujejo vsa priporočila epidemiologov. Obenem je napovedal možnost ostrejših ukrepov, če se bo epidemiološka slika poslabšala. Znova je pozval državljane, naj spoštujejo veljavne protiepidemiološke ukrepe.

Na novinarski konferenci so napovedali, da bodo danes objavili priporočila epidemiologov za organizacijo koncertov, ki so jih zahtevali predstavniki hrvaške glasbene industrije.