Slovenija

Jezera in ribniki so še posebej nevarni, zato imejte tam še ostrejši nadzor

Z.F.
20. 7. 2020, 21.00
Deli članek:

Že res, da je voda ob obrežju jezer in ribnikov običajno plitva, a dno je po navadi iz mulja, ki se pogreza in lahko predstavlja še toliko več nevarnosti za otroke in slabe plavalce.

Bobo
Velenjsko jezero, v ozadju Termoelektrarna Šoštanj

Naslednja slabost takih kopališč je tudi motna voda, pod katero se lahko skrivajo posamezne skale, veje, odvržene pločevinke in steklo, kjer lahko pride do zapletanja ali resnejših poškodb. Zato ne pozabite na primerno obutev za vodo, ki ne drsi in ki ščiti pred poškodbami. Takšna obutev je dobrodošla tudi na morju, saj bo preprečila marsikateri padec ter poškodbo.

Če se otroci navdušujejo nad skakanjem v vodo, skupaj z njimi preverite globino in varnost pristanka. Zaradi varnosti pa mu na začetku svetujte skok v vodo na noge, šele kasneje, ko bo vešč plavalec, naj se loti še drugih tehnik skakanja. V motni vodi obstaja nevarnost , da ob skoku na glavo udarimo ob dno. To lahko povzroči resnejše poškodbe hrbtenice in živčnega tkiva hrbtenjače. Posledica take poškodbe je ohromelost udov in telesa od poškodbe navzdol.