ugotovitve KPK

Gospodarski minister Počivalšek ni zavrnil niti prijavil stika z neregistriranim lobistom Zemljaričem

Mihael Korsika
20. 7. 2020, 19.30
Deli članek:

Predsednik SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek je na upravnem sodišču izgubil tožbo, s katero je oporekal ugotovitvam komisije za preprečevanje korupcije, da je leta 2016 kot minister ravnal nezakonito.

Bobo
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek se lahko še pritoži na odločitev upravnega sodišča.

Bobo
Nekdanji šef Udbe in poslovnež Janez Zemljarič ni registriran kot lobist.

Minister za gospodarstvo in predsednik SMC Zdravko Počivalšek, ki je v policijski preiskavi zaradi domnevnih nezakonitosti, povezanih s posli nabave zaščitne opreme v času epidemije koronavirusa, si je na vse pretege prizadeval, da ugotovitve protikorupcijske komisije ne bi ugledale luči sveta.

Do razkritja srečanja med nekdanjim šefom Udbe Janezom Zemljaričem, ki je danes poslovnež, in ministrom Počivalškom je po naključju prišlo jeseni leta 2016, ko je vlado in stranko SMC še vodil Miro Cerar. Za srečanje je namreč javnost izvedela, ko je fotograf revije Reporter pred stavbo gospodarskega ministrstva v objektiv naključno ujel Zemljariča.

Ministrstvo je na vprašanje medijev odgovorilo, da je Zemljarič predstavil idejo in predlog za razvoj turistične ponudbe v eni od turističnih destinacij v Sloveniji; kasneje se je izkazalo, da gre za polmilijardni projekt izolski otok. Zemljarič je na prvem sestanku zaposlenim na ministrstvu izročil vizitko podjetja Eti-par, na drugi sestanek pa je prišel z mapo podjetja Gorenje projekt. Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila, da Zemljarič ni imel pooblastil za zastopanje nobenega od teh dveh podjetij. Zemljarič tudi ni registriran kot lobist, zato je protikorupcijska komisija njegovo dejanje označila za nezakonito.

Počivalšek bi moral v skladu z zakonodajo stik z neregistriranim lobistom odkloniti in prijaviti komisiji za preprečevanje korupcije, a tega ni storil. Napel pa je vse moči, da poročilo komisije ne bi bilo objavljeno. Počivalšek je vložil tožbo na upravno sodišče, kjer je zatrjeval, da mu bo z objavo povzročena nepopravljiva škoda. V moderni zahodni demokraciji bi temu bilo tako, saj bi takšen minister še isti dan odstopil s svojega položaja.

Upravno sodišče je začasno zadržalo in nato prepovedalo objavo poročila, po pritožbi protikorupcijske komisije pa je vrhovno sodišče leta 2018 objavo dovolilo.

Sanjalo se mu ni, da lobira?!

»Menijo, da ga ne bi smel sprejeti, ker ni registriran lobist. Ker jaz nisem niti v snu razmišljal, da lobira. Seznanil me je z nekim projektom,« je po odločitvi vrhovnega sodišča pojasnjeval Počivalšek. Minister Počivalšek bi bil lahko na podlagi te ugotovitve idealna »tarča« akviziterjev, saj očitno njihov obisk jemlje kot dejanje nesebične pomoči, medtem ko niti ne razmišlja, da mu želi obiskovalec prodati nekaj, česar ne rabi.

Sodba vrhovnega sodišča Počivalška ni zaustavila. Na ugotovitve protikorupcijske komisije je vložil tožbo na upravno sodišče in izgubil. Kot je v petek sporočila komisija za preprečevanje korupcije, gre za prvo sodbo, v kateri je sodišče vsebinsko odločalo o institutu lobiranja, za nadzor nad katerim je v skladu z določbami zakona o integriteti in preprečevanju korupcije pristojna KPK. »Zato ta sodba pomeni pomembno potrditev dela komisije na področju lobiranja in usmeritev za nadaljnje delo na tem področju,« so prepričani.

S tem se najverjetneje saga o nesanjanem lobistu še ni zaključila, saj se bo Počivalšek prav gotovo pritožil na sodbo.

Etični in moralni standardi ter boj proti korupciji

Ironično je, da Počivalšek prihaja iz Stranke modernega centra, katere ustanovitelj, prvi predsednik in eden izmed najboljših slovenskih strokovnjakov za ustavno pravo Miro Cerar je nenehno poudarjal in obljubljal nove etične in moralne standarde v politiki ter boj proti korupciji.

Zato ni presenetljiva izjava Cerarja, ko je marca izstopil iz stranke, da SMC ni več njegova stranka, ki je nekaj časa nosila njegovo ime – Stranka Mira Cerarja. »SMC že davno ni več Stranka Mira Cerarja – a žal tudi nič več Stranka modernega centra. Razen če z 'modernostjo' razumemo sledenje zadnji modi in obračanje po vetru; s 'centrom' pa nesposobnost oblikovanja odločnih in odličnih političnih stališč,« je zapisal Cerar.

Glede na javnomnenjske ankete v zadnje pol leta pa SMC kmalu ne bo nikogaršnja stranka. V zadnjem mesecu jo sicer podpira dva odstotka volivcev, medtem ko so mesece pred tem javnomnenjske ankete z 0,3-odstotno podporo komaj zaznale njen obstoj.