pomen vladavine prava

Janša na vrhu EU potegnil z Madžarsko ter požel veliko kritik: "To je zgodovinska napaka"

A.S./STA
19. 7. 2020, 17.41
Posodobljeno: 19. 7. 2020, 21.55
Deli članek:

Ob neuradnih informacijah, da Slovenija na vrhu EU v Bruslju v pogajanjih o svežnju za okrevanje Evrope po pandemiji nasprotuje povezavi med evropskim denarjem in spoštovanjem vladavine prava, je danes več strank in politikov iz koalicije in opozicije izpostavilo pomen vladavine prava oziroma vrednot Evropske unije.

Profimedia
Slovenski premier Janez Janša in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

V Bruslju so že tretji dan potekala pogajanja o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji covida-19, vrednem več kot 1800 milijard evrov. Od sobote zvečer je v ospredju vprašanje povezave med spoštovanjem vladavine prava in sredstvi iz proračuna. Madžarska in Poljska že vseskozi nasprotujeta tej povezavi in po navedbah diplomatskih virov ju je pri tem v razpravi na vrhu podprla tudi Slovenija.

Britanski časnik FT je v povezavi s tem na Twitterju zapisal, da "se Madžarska, Poljska in Slovenija upirajo sistemu, ki bi povezal denar s spoštovanjem temeljnih pravic".

Janša se je na ta tvit odzval z besedami: "Narobe. Želimo samo to, da za vse veljajo enaki standardi. Za Poljsko, Slovenijo, Luksemburg, Madžarsko, Nemčijo (...) Enaki standardi glede neodvisnega sodstva, medijev, svobode govora (...) Nikakor nikjer ne podpiramo selektivnega pravosodja in dvojnih standardov."

Tudi v NSi poudarili pomen vladavine prava

V koalicijski NSi so ob tem poudarili pomen vladavine prava. "Za krščanske demokrate sta pravna država in spoštovanje zakonov temelj demokracije, svobode ter varnosti, kar bomo vedno zagovarjali in branili," so zapisali na Twitterju.

"Če bi nekateri voditelji imeli čisto vest, ne bi zahodnim državam članicam EU, ki so ustanoviteljice te unije, predavali o vladavini prava. Dovolj je tega, da je EU le bankomat, medtem ko se teptajo in zlorabljajo temeljne vrednote povojne Evrope," pa je tvitnila evropska poslanka iz vrst NSi Ljudmila Novak (EPP).

Oglasil se je tudi Gantar

Zdravstveni minister iz DeSUS Tomaž Gantar je v tvitu izpostavil, da sta "pravna država in spoštovanje človekovih pravic demokratična standarda vsake sodobne družbe".

Predsednik koalicijske stranke SMC Zdravko Počivalšek pa je pojasnil, da ne spreminjajo zavezanosti skupnim vrednotam EU. "Ostajamo na poti, ki smo jo izbrali na referendumu leta 2003. Izkrivljanje tega dejstva za potrebe dnevnopolitičnih barometrov doma je nekorektno," je zapisal na Twitterju.

"Vsi želimo okrepiti zaupanje v skupne EU vrednote, to pa je cilj, ki ga bo težko doseči, če bo glas enih članic v Bruslju nadvladal glasove drugih," je izpostavil.

Fajonova: To je zgodovinska napaka

Predsedujoča SD Tanja Fajon je medtem sporočila, da je "sinoči Slovenija na zasedanju Evropskega sveta dokončno zapustila klub jedrnih držav Evropske unije, ki jih povezuje spoštovanje vladavine prava kot temeljne vrednote EU". "Slovenija se je sredi evropskega vrha pri odločanju o najpomembnejšem evropskem projektu desetletja postavila na napačno stran, tujo vrednotam in načelom, ki smo jih razvijali vse od vključitve v Evropsko unijo. To je zgodovinska napaka," je poudarila, so sporočili iz SD.