nadzor po gostinskih lokalih

Ko so vstopili inšpektorji, so brez mask igrali pikado

G.G.
13. 7. 2020, 11.49
Posodobljeno: 13. 7. 2020, 14.21
Deli članek:

Andreja Mojškrc iz zdravstvenga inšpektorata je predstavila, kako so inšpektorji konec tedna vohljali po gostinskih lokal in domovih in iskali kršitelje koronapredpisov.

Profimedia
Fotografija je simbolična
"Pri neskladnosti glede nošenja mask so inšpektorji večinoma izrekali opozorila. Osebe so takoj popravile neustrezno nošenje mask, cilj je bil tako dosežen," je še dejala Mojškrčeva.

Opravili so 182 nadzorov in odkrili nekaj nepravilnosti. V več kot 20 primerih ni bilo nezadostnega razmika med mizami, je povedala Andreja Mojškrc in dodala, da so gostince opozorili na premajhno razdaljo. V približno 20 primerih niso uporabljali zaščitne maske v notranjih prostorih, ob šanku ali pri igri pikada. V nekaj primerih so tudi natakarji napačno nosili zaščitno masko, pod nosom ali na bradi, v enem primeru pa je sploh niso. Ugotovili so tudi, da ponekod niso bila dostopna razkužila oziroma so bile posodice z razkužilom prazne.

Inšpektorji so preverjali tudi, če se osebe, katerim je odrejena karantena, spoštujejo to odločbo. Opravili so 945 nadzorov in v 760 primerih ugotovili, da se spoštuje odločba. V 11 primerih niso uspeli priti do zasebnega zemljišča (ograje, ni bilo zvonca, …), v 32 primerih pa so »karantenci« navedli napačen oziroma lažen naslov. V teh primerih so obvestili policijo, ki bo poskušala storiti kaj več. V 15-ih primerih inšpektorjem niso odprli vrat, 87 pa jih ni bilo možno najti. Tudi to problematiko rešujejo skupaj s policijo in si prizadevajo, da bi natančnejše podatke pridobili že pri vstopu teh oseb v Slovenijo.

Išpektor lahko izvaja nadzor na javnih mestih, saj nima vstopa v zasebne prostore.