Število poskočilo

Zaskrbljujoče, včeraj znaten porast števila okužb v Sloveniji

S.R.
11. 7. 2020, 10.30
Posodobljeno: 11. 7. 2020, 11.57
Deli članek:

V sredo 13, v četrtek 17, včeraj pa kar 34 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom.

Bobo
Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je pojasnil, da porast števila okužb ni samo medicinski problem, temveč terja tudi ogromno poizvedovalnega dela epidemiologov Nacinalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

V Sloveniji so včeraj opravili 1159 testiranj na okužbo z novim koronavirusom, pri tem pa je bilo pozitivnih 34 oseb, je na twitterju sporočila vlada. Glede na podatke spletišča covid-19.sledilnik.org, je bilo dnevno število potrjenih primerov okužbe nazadnje višje "davnega" 16. aprila, ko je bilo pozitivnih 36 oseb. 

V slovenskih bolnišnicah je trenutno hospitaliziranih 16 okužbenih bolnikov, nihče med njimi ne potrebuje intenzivne nege. Smrtne žrtve zaradi covida-19 nismo zabeležili, od začetka epidemije pa je umrlo 111 okuženih bolnikov. Skupno je bilo v Sloveniji doslej testiranih 113.665 oseb, potrjenih pa 1827 primerov okužbe.

Največ, sedem novih okužb z novim koronavirusom so sicer potrdili v Velenju, pet v Hrastniku, po tri pa v Cerknici in Ljubljani, poroča STA. Po dva primera sta bila potrjena v Kopru, Dravogradu, Ravnah na Koroškem in Laškem, po en pa v Murski Soboti, Metliki, Mariboru, Kranju, Pivki, Vipavi, Tišini in pri enem tujem državljanu.

Na novico o skoku števila okuženih se je na twitterju odzval tudi vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, ki je zapisal, da "današnjih 34 novih primerov potrjenih okužb ni samo medicinski problem. Hkrati zahteva še ogromno poizvedovalnega dela epidemiologov NIJZ, ki se trudijo čim prej odkriti čim več kontaktov potrjeno okuženega, jih opozoriti na nevarnost in napotiti v karanteno."

"Smo na razpotju in samo dosledno upoštevanje nujnih omejitev, karantenskih odločb ter higienskih pravil doma, na delovnem mestu, na poti in na dopustih lahko prepreči množična obolenja, smrti in kolaps zdravstva - in ponovno zaustavljanje javnega življenja," pa je prek twitterja sporočil premier Janez Janša.

Nova okužba v domovih za starejše, do nadaljnjega odpovedani vsi obiski

Eno okužbo so sicer včeraj potrdili tudi v v Domu starejših Hrastnik, kjer je bila pozitivna ena od tamkajšnjih zaposlenih.