Zmeda na meji

Hrvate, ki želijo v Slovenijo, čaka račun za 200 evrov

Žiga Kariž
7. 7. 2020, 20.05
Deli članek:

Kot kaže, so na Hrvaškem narobe razumeli pravila, ki jih je naša država določila za vstop hrvaških državljanov na naše ozemlje

STA
Državljani Slovenije se lahko iz Hrvaške vrnejo brez testa s potrdilom o plačani nastanitvi, hrvaški državljani le, če so dnevni migranti, prevozniki, v tranzitu ali diplomati.

Po tem, ko je Slovenija Hrvaško zaradi slabše epidemiološke slike uvrstila na tako imenovani rumeni seznam, se je na naši južni meji režim za vstop v državo zaostril. Težava za tiste, ki so želeli vstopiti v državo, je nastala predvsem pri interpretaciji tistega, kar je na tiskovni konferenci povedal minister za notranje zadeve v odhajanju Aleš Hojs. Kot kaže, so ga narobe razumeli predvsem na Hrvaškem. Predsednik vlade Andrej Plenković je namreč še v petek trdil, da se za njihove državljane na meji ne spreminja nič. »Oni bodo povedali, da gredo v Slovenijo, kam gredo in s katerim razlogom. To bo vse,« je dejal v predvolilnem zanosu.

Neprepustna meja

A kot se je izkazalo konec tedna, zadeve niso tako preproste. Na družbenem omrežju Facebook smo tako zasledili zapis hrvaškega novinarja, ki se je skupaj s tremi kolegi in fotografom podal na obisk slovenskih restavracij in vinotek, da bi svojim sodržavljanom predstavil našo gastronomsko ponudbo. Kot je zapisal, je želel napisati nekaj lepih člankov o Sloveniji, »ker, iskreno, je to prekrasna dežela, ki lahko marsikaj pokaže«. A namesto dobre reklame smo si, kot kaže, naredili slabo. Novinarsko ekipo so namreč na naši meji zavrnili, kljub temu da so imeli potrdilo o rezervaciji namestitve in so dali podatke o tem, kam so namenjeni. Razlog: niso imeli negativnega testa na okužbo s covidom-19, mlajšega od treh dni. Kot je še zapisal novinar, so se želeli na pot odpraviti pripravljeni in se o pogojih vstopa v Slovenijo informirati tako pri naših oblasteh (mejna policija, ambasada) kot pri hrvaških (mejna policija, ambasada ...), a niso bili uspešni. »Pristojni se niso javljali na telefon, ali pa ne želijo podati oziroma nimajo potrebnih informacij,« je zapisal novinar.

Kdo potrebuje potrdilo?

Kot kaže, je zagata nastala predvsem pri interpretaciji tega, kdo potrebuje opravljen test in kdo ne. Razumeti je bilo namreč, da lahko v Slovenijo tudi brez opravljenega testa vstopijo tisti, ki spadajo med 16 izjem, ki jih določa 10. člen odloka o prehajanju meje. A v soboto je bilo na spletni strani ministrstva za notranje zadeve natančno pojasnjeno, da morajo tudi vsi, ki spadajo med izjeme, ob prehodu meje predložiti negativni izvid testa na prisotnost covida-19, ki ni starejši od 36 ur in je bil opravljen v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja ali v organizaciji oziroma pri posamezniku, ki ga je pooblastil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Testa ni treba predložiti le dnevnim delovnim migrantom, prevoznikom, osebam v tranzitu in diplomatom.

A ko smo o ureditvi včeraj povprašali Ministrstvo za notranje zadeve so nam sporočili, da izjeme veljajo tudi za  osebe z rezervacijo nočitve v Sloveniji,  ki morajo ob prehodu meje predložiti potrdilo o rezervaciji nočitve v Sloveniji, ki je bila opravljena pred 4. 7. 2020 in tiste, ki so v Sloveniji naročeni na zdravniški pregled. Omenjenih izjem ni najti nikjer na uradnih straneh, kjer ministrstvo za notranje zadeve podaja uradne informacije, oziroma celo nasprotno, na spletni strani piše: "osebe z rezervacijo nočitve v Sloveniji, potrebujejo tudi negativni izvid testa na COVID-19."

Dragi testi

Za hrvaške državljane je to vsekakor znatna omejitev, saj pri naših sosedih test stane kar 1506 kun oziroma 200 evrov. Kot je ugotovil hrvaški novinar, je to znesek, ki ga ne bo plačal noben turist zgolj zato, da bi lahko vstopil v Slovenijo. In hrvaških turistov pri nas ni tako malo, kot bi si marsikdo mislil. Podatki STO kažejo, da je v letu 2019 v Slovenijo vstopilo 235.000 hrvaških turistov, kar naše sosede postavlja na četrto mesto po prihodih turistov za Italijo, Nemčijo in Avstrijo, opravili pa so 538.000 nočitev, kar jih postavlja na peto mesto med vsemi narodi, ki obiskujejo našo deželo. Na ministrstvo za notranje zadeve smo naslovili tudi vprašanje, koliko hrvaškim državljanom so ta konec tedna odrekli vstop v Slovenijo, oziroma kolikšnemu številu je bila odrejena karantena, a odgovora nismo prejeli.