Kriminalno podzemlje

Grozljiva najdba nizozemske policije: zabojniki so bili prirejeni v mučilnice, v enem tudi zobozdravniški stol

S.R.
7. 7. 2020, 19.26
Posodobljeno: 28. 8. 2023, 07.27
Deli članek:

Nizozemska policija je v okviru obsežne vseevropske preiskave kriminalnega podzemlja odkrila sedem ladijskih zabojnikov, posebej prirejenih za ugrabitve in celo mučenje.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Zabojnike so odkrili v bližini pristaniškega mesta Bergen op Zoom južno od Rotterdama. Zabojniki so bili zvočno izolirani, od znotraj pa obloženi tudi z aluminijasto folijo, s čimer naj bi po navedbah nizozemske policije preprečili, da bi bilo dogajanje v notranjosti vidno termovizijskim kameram. Na tla in strop so bile pritrjene lisice, zlasti en zabojnik pa je bil posebej prirejen v mučilnico, poroča britanski Guardian. V njem niso umanjkali niti zobozdravniški stol in drugi srhljivi pripomočki, kot so žaga, skalpeli, klešče in škarje. 

Preiskava, ki je nizozemsko policijo privedla do grozljive najdbe, je povezana z uspešnim vdorom v šifrirano komunikacijsko omrežje, ki ga uporabljajo kriminalci širom Evrope in po svetu. V teh dneh številne aretacije izvajajo tudi v drugih evropskih državah, za zapahi pa naj bi končalo že približno 800 osumljencev. Na nizozemskem so v zvezi s to preiskavo aretirali šest osumljencev, potem ko so oboroženi policisti izvedli racijo v skladišču, kjer so se najahali tudi zabojniki. V skladišču so našli tudi druge predmete, ki so jih osumljenci želeli uporabiti pri načrtovanih ugrabitvah oseb, ki bi se pozneje najverjetneje znašle v zabojnikih. Zasegli so orožje, lažne policijske uniforme, kombije, neprebojne jopiče in druge pripopomočke.